​Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine Bijeljina: Obilježena godišnjica oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu :: Semberija INFO ::

 

​Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine Bijeljina: Obilježena godišnjica oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu


Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, obilježena je godišnjica oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu.

Petar Vujičić, predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih  dobrovoljaca 1912 – 1918. godine, podsjetio je da već desetu godinu ovo udruženje obilježava na ovakav način ulazak srpske vojske u Bijeljinu nakon završetka Prvog svjetskog rata.

„U ovoj godini obilježava se 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve,  630 godina od Kosovskog boja, osamdeset godina od podizanja Spomen – hrama vidovdanskim mučenicima. Sve je to povezano u jedan kontinuitet otpora zavojevačima i osvajačima ovih prostora kroz istoriju. Spomenik pred kojim stojimo je jedan od simbola slobode. Petar Prvi Oslobodilac je  bio učesnik u Francusko – pruskom ratu, nosilac je najvećeg francuskog odlikovanja, učesnik Bosansko – hercegovačkog ustanka u Krajini, kao Petar Mrkonjić, učesnik Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata. U ovoj godini obilježeno je i ubistvo kralja Aleksandra u Marseju, kao prve, po mom skromnom mišljenju,  fašističke žrtve. U ovoj godini obilježavamo i 100 godina od potpisivanja Versajskog ugovora kojim je stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, kao izraz želje svih naroda sa ovih prostora“, podsjetio je Vujičić.

Branislav Tomić, predsjednik Udruženja „Kraljevina Srbija“, Gradski odbor Bijeljina, istakao je da je slavna vojska Kraljevine Srbije prije 101 godinu, 10. novembra 1918. godine, donijela slobodu i u ove krajeve.

„Narod u ovim našim krajevima vijekovima je čekao slobodu, robujući pod Otomanskom imperijom i Austro – Ugarskom monarhijom. Za Bijeljinu je deseti novembar veliki dan. Treba se podsjetiti da su njemačke okupacione snage po dolasku u Bijeljinu, na početku Drugog svjetskog rata, prvo srušile Spomenik kralju Petru i zabranile proslavu dana oslobođenja u Velikom ratu. Spomenik kralju Petru je obnovljen, ali deseti novembar još uvijek nije uvršten u zvanične praznike našeg grada“, istakao je Tomić, apelujući da se i ovaj istorijski datum, promjenom statuta grada, uvrsti u zvanične praznike Grada Bijeljina.

Semberija info - Lj. Ljubojević