Završni radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu :: Semberija INFO ::

 

Završni radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu


Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Mladen Savić izjavio je da su u toku završni radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu i da u ovom projektu Grad Bijeljina učestvuje sa 600.000 KM.

- Ovo je veoma važan projekat za Semberiju i Crnjelovo, koji će pomoći poljoprivrednicima u sušnim periodima. Navodnjavanje će direktno uticati na pojeftinjenje proizvodnje i olakšaće rad proizvođačima – pojasnio je Savić.

On je naveo da će Grad Bijeljina i Odjeljenje za poljoprivredu nastaviti da učestvuju u projektima koji su značajni za razvoj poljoprivrede u Semberiji.

- Nakon izgradnje sistema za navodnjavanje u Crnjelovu, slijedi postavljanje istog sistema u Batkoviću. Cilj je da što više poljoprivrednih površina bude pokriveno ovim sistemima, kako bismo unaprijedili privrednu granu na kojoj počiva razvoj ovog kraja – istakao je Savić.

Radnici bijeljinskog preduzeća „Higra“ izvode završne radove na izgradnji prve faze sistema za navodnjavanje na prvih 511 hektara u Donjem Crnjelovu.
Trenutno se gradi pumpna stanica u kanalu „Stara Dašnica“, a u međuvremenu su izgrađeni glavni transportni i distributivni cjevovodi sa pratećim objektima, u dužini od 25,5 kilometara.

Prema riječima Dragana Sarića, direktora preduzeća „Higra“, za nešto manje od mjesec dana trebalo bi da budu završeni radovi koji su dodijeljeni ovom preduzeću.

- U pitanju je širi projekat navodnjavanja oko 11.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Semberiji, vrijedan oko 3,8 miliona KM. Za ovaj projekat Vlada Republike Srpske, posredstvom jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, obezbijedila je 3,2 miliona KM, dok je Grad Bijeljina obezbijedio oko 600.000 KM. Osim vodozahvata sa pumpnom stanicom i glavnog distributivnog cjevovoda sa pratećim objektima, ovaj projekat podrazumijeva i postavljanje elektroinstalacija sa nadzorno-upravljačkim sistemom, kao i trafostanice sa dovodnim dalekovodom - podsjeća Sarić.

Inženjer na radilištu Bratislav Ždero ističe da je u međuvremenu izgrađeno 17.160 metara distributivnog cjevovoda i oko osam kilometara transportnih cjevovoda.

- U prvoj fazi biće omogućeno navodnjavanje oko 500 hektara zemljišta. Poljoprivredni proizvođači proteklih godina na njive su dovozili male motore, gorivo i cijevi. Morali su da premještaju motore i cijevi, i na taj način su gubili mnogo vremena i snage. Sada su izgrađeni priključci za vodu na razdaljini od nekih 130 metara, tako da sa jednog priključka mogu da se navodnjavaju tri do četiri njive istovremeno. Ovo su završni radovi na vodozahvatu i na pumpnoj stanici. U pumpnoj stanici će biti instalirano deset pumpi, pet za planiranu površinu od 500 hektara, a ostavljena je i mogućnost za proširenje sistema prema Batkoviću. Poslužile su nas i vremenske prilike i vjerujem da ćemo svoj dio posla završiti i prije predviđenog roka - kaže Ždero.

Grad Bijeljina