OKRUGLI STO NA TEMU TRAŽENjA NESTALIH: PITANjE JE DA LI ĆE SVI NESTALI IKADA BITI PRONAĐENI :: Semberija INFO ::

 

OKRUGLI STO NA TEMU TRAŽENjA NESTALIH: PITANjE JE DA LI ĆE SVI NESTALI IKADA BITI PRONAĐENI


U organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, u Bijeljini je održan okrugli sto na temu „Postignuća u procesu traženja nestalih u BiH“, na kojem je zaključeno da ovaj proces ide suviše sporo i da je vrlo upitno da li će ikada biti okončan u potpunosti.

Na skupu, na kojem su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Tužilaštava BiH, SIPA-e, udruženja koje se bave problematikom nestalih i drugih uključenih u ovaj proces, istaknuto je da svi nadležni uključeni u proces traženja moraju uložiti znatno veće napore kako bi se ubrzao proces traženja nestalih. U BiH su prošle godine pronađeni posmrtni ostaci 152 nestale osobe, a u toku ove godine 99, dok se za 7.206 osoba u BiH i dalje traga. Na pitanje „Semberskih novina“ da li to znači da će proces traženja nestalih trajati više od 70 godina, ako bi se godišnje pronašlo u prosjeku 100 posmrtnih ostataka nestalih, predstavnici Instituta za nestale BiH izrazili su sumnju da će ikada svi nestali biti i pronađeni, uz obrazloženje da mnogi koji znaju nešto o sudbini nestalih ne sarađuju, a da nadležni MUP-ovi ne čine dovoljno sa ciljem pronalaska nestalih, a naročito na lokalnom nivou. Dok s jedne strane udruženja za traženje nestalih nisu zadovoljni generalno procesom traženja nestalih niti radom Instituta za nestale, predstavnici Instituta tvrde da ulažu sve napore sa ciljem pronalaska nestalih, ali da u BiH očigledno nema političke volje da se proces traženja ubrza, uz tvrdnju da Institut ima znatno najmanja finansijska sredstva od svih država u regionu.

Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, izjavila je da nije zadovoljna radom Tužilaštva BiH i Instituta za nestale osobe BiH, koji bi, kako je rekla, trebalo da ima znatno veći broj istražitelja, a manji broj sekretarica. Mitrovićeva traga  za sinom Draganom Mitrovićem – vojnikom Vojske RS, koji je nestao  na području FBiH 13. septembra 1995. „I dalje ne gubim nadu. Nadam se  da ću sina pronaći, jer je to moja dužnost kao majke. Ista očekivanja su i ostalih članova Udruženja da pronađu svoje najmilije, naglasila je Mitrovićeva. Ona je upozorila da su mnogi članovi porodica nestalih preminuli i da mnoge majke neće saznati šta je sa njihovim najmilijim.