PAVGORD POČEO ISPLAĆIVATI POTRAŽIVANjA PREMA „ŽITOPROMETU“ :: Semberija INFO ::

 

PAVGORD POČEO ISPLAĆIVATI POTRAŽIVANjA PREMA „ŽITOPROMETU“


Fočanski „Pavgord“ počeo je od prošle srijede isplaćivati potraživanja  radnicima bijeljinskog „Žitoprometa“ koji  već godinu dana ne rade i potražuju ukupno dvanaest plata.

Advokat Miloš Stevanović, zastupnik radnika „Žitoprometa“, izjavio je da su već isplaćena potraživanja 150 radnika.

 „Firma „Pavgord“ želi na ovaj način da potvrdi svoje opredjeljenje o nastavku proizvodnje u ovom preduzeću. Svim radnicima će biti ponuđeno da nastave raditi u „Žitoprometu“. Očekujemo da se brzo otvori stečajni postupak i tada će firma „Pavgord“, na legalan način, putem suda, ući u preduzeće i ponovo pokrenuti  proizvodnju. Gordan Pavlović je deponovao 15 miliona na račun u „Pavlović banci“, a prebacio je novac i na račun  naše Advokatske kancelarije koja isplaćuje povjerioce. Danas smo isplatili jednog od najvećih povjerilaca, preduzeće “Frikom” iz Sombora od koga je „Žitopromet“ kupovao pšenicu. Ne vrši se nikakav atak na imovinu Slobodana Pavlovića kome je u više navrata nuđeno da se on uključi i riješi ove probleme. Otvaranje stečaja je bila jedina alternativa za koju su s emorali opredijeliti“, istakao je Miloš Stevanović, naglasivši da je rješenje ovog problema važno i za semberske poljoprivrednike koji će „Žitoprometu“ i ubuduće prodavati svoje žitarice.

Stevanović je izjavio da će se novi strateški investitor Gordan Pavlović odmah predložiti uzimanje „Žitoprometa“ pod zakup, do trenutka dok se ne izradi program reorganizacije.

„ Gordan Pavlović je u međuvremenu kupio i većinski paket akcija Pavlović banke koja će uskoro dobiti naziv „Naša banka“. Dugovaranja „Žitoprometa“ iznose od pet do sedam miliona KM. Mi smo u međuvremenu isplatili oko dva miliona KM obaveza. Ovaj stečaj, kada se otvori, trebalo bi da bude najkraći stečaj u Bijeljini.

Dušan Tomić, predsjednik Sindikalne organizacije u „Žitoprometu“ izjavio je da radnike najviše raduje vijest o nastavku proizvodnje u ovom preduzeću.

„  Gordan Pavlović nas je isplatio u procentu od 70 odsto naših potraživanja. U tom procentu isplatiće i druge povjerioce. U „Žitoprometu“ je ostalo 113 radnika, ali će svi radnici biti ponovo pozvani na posao. Semberski poljoprivrednici u proljeće naredne godine će imati mogućnost preuzimanja vještačkog đubriva, što će kasnije otplaćivati svojim proizvodima“, izjavio je Tomić.

​Semberija info