MUZEJ SEMBERIJE – PREDSTAVLjENE DVIJE KNjIGE SLOBODANA JOVIĆA :: Semberija INFO ::

 

MUZEJ SEMBERIJE – PREDSTAVLjENE DVIJE KNjIGE SLOBODANA JOVIĆA


 U Muzeju Semberije večeras su predstavljene dvije knjige mladog pjesnika Slobodana Jovića, profesora razredne nastave, koji živi u Tobutu na Majevici. U pitanju su knjige koje su objavljene u 2018. godini, „Podneblje“, izdavač Udruženje književnika Republike Srpske i „Strah od savršenstva“, koju je objavila „Kraljevačka povelja“.

„ Predstavljanjem knjiga obično se završava javni život i javno čitanje poezije iz objavljenih knjiga. Dominantna tema u knjizi „Strah od savršenstva“ je strah i uhvaćeni detalji iz života koji pokušavaju nadvladati taj strah. U knjizi „Podneblje“ dominantna tema je priroda. Osim ove dvije objavljene knjige, u 2009. godini objavio sam zbirku „Riječi o očovječenju“, u 2010. godini sam objavio knjigu „Prostor molitve“, dok sam u 2012. godini objavio „Privid lebdenja“. U vremenu u kome živimo inspiriše me priroda, neki detalji koje pokušavam snimiti golim okom. Ima tu i antiglobalističke poezije“, kaže Slobodan Jović, ističući da pjesnici od pisanja poezije ne mogu živjeti, te da u Republici Srpskoj stvaraju svega jedan ili dvojica književnika koji žive isključivo od pisanja.

Jović je trenutno glavni i odgovorni urednik i časopisa za jezik, književnost i duhovnost „Bokatin Dijak“ koji izlazi dva puta godišnje. Tokom zime trebalo bi da se pojavi i petnaesta sveska ovog časopisa koji postoji već osam godina i koji je pobrao brojne pohvale i nagrade u regionu.

Semberija info