Mile Mirković oslobođen optužbi :: Semberija INFO ::

 

Mile Mirković oslobođen optužbi


Bivši direktor Poslovnog zadružnog saveza "Agrosemberija" Mile Mirković, koji se teretio za utaju poreza i neizmirivanje obaveza dok je bio na čelu ovog preduzeća, oslobođen je svih optužbi pred Osnovnim sudom u Bijeljini. U optužnici nisu priloženi dokazi da je Mirković zloupotrebio položaj, navedeno je u presudi koja je danas saopštena pred ovim sudom.

Sve novčane transakcije su rađene s ciljem da se spasi "Agrosemberija" i proizvodnja mlijeka, te je s obzirom na to oslobađajuća presuda očekivana, ističe bivši direktor ovog preduzeća Mile Mirković.

​"U toku samog postupka sam priložio svu dokumentaciju koja jasno dokazuje da nije bilo nikakvog osnova za krivično djelo niti da sam bilo kome od povjerilaca obezbjedio protivpravnu imovinsku korist. Sve sam potkrijepio dokumentima i očekivao sam da će sud donijeti oslobađajuću presudu."

U optužnici, koju zastupa tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Sanja Bošković, navedeno je da je Mirković, iako je Poreska uprava Republike Srpske blokirala žiro-račun „Agrosemberije“ zbog duga od oko 80.000 KM na ime poreza i doprinosa, nastavio da posluje s farmerima u Semberiji, te im je isplaćivao otkupljeno mlijeko.

"Tačno se zna gdje je potrošena svaka marka. Novac je korišten za isplatu dobavljača mlijeka u vrijeme poplava kada se nije smjelo dogoditi da mlijeko ne bude plaćeno. Isplaćivane su i druge obaveze prema državi – porezi i doprinosi i ostali povjerioci. U blokadu smo došli zbog Zakona o zadrugama. Oduzeta nam je kompletna imovina, prenijeta je na opštine, a nama je ostavljeno da se nosimo sa povjeriocima i obavezama prema njima."

Da Mirković tada nije preduzeo korake za koje je kasnije optužen došlo bi do potpune blokade proizvodnje mlijeka.

"To je za mene bio viši interes u to doba i ne kajem se što sam to uradio. Kada bi se ponovo našao u sličnoj situaciji isto bih uradio", kaže Mirković.

Nakon izricanja oslobađajuće presude Mirkoviću, tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina ima pravo žalbe, navedeno je u Osnovnom sudu u Bijeljini.