PRIJATELjI 72. SPECIJALNE BRIGADE I GRAD BIJELjINA POMAŽU PORODICI ĐURIĆ :: Semberija INFO ::

 

PRIJATELjI 72. SPECIJALNE BRIGADE I GRAD BIJELjINA POMAŽU PORODICI ĐURIĆ


Branislava Đurića ratnog vojnog invalida IV kategorije i njegovu sedmočlanu porodicu danas su posjetili gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, predstavnici Udruženja „Prijatelji 72. specijalne brigade“ iz Srbije i Gradske boračke organizacije Grada Bijeljina.

Ovom prilikom, predsjednik Udruženja "Prijatelji 72. specijalne brigade" Miodrag Kapor sa Branislavom Đurićem je potpisao ugovor o donaciji 8.000 konvertibilnih maraka za obnovu krova na kući porodice Đurić.

Udruženje godinama pomaže porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima. Ove godine u okviru humanitarne akcije "Rane su nam iste - zajedničke " pomoć će dobiti dvije porodice iz Srbije, jedna iz Republike Srpske i jedna sa prostora nekadašnje Republike Srpske Krajine.

- U saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina i Gradskom boračkom organizacijom izabrali smo nekoliko najugroženijih porodica iz boračke populacije u Bijeljini koje je obišla naša komisija. Na osnovu zaključaka komisije odabrali smo porodicu kojoj je pomoć najneophodnija. Porodica Đurić ima petoro djece, uzrasta od tri do 13 godina, živi u prizemnoj kući koja prokišnjava i smatramo da im je pomoć neophodna. Sakupili smo oko 8.000 KM što nije dovoljno da pokrije sve troškove neophodnih radova. Zbog toga je i gradonačelnik Mićić obećao pomoć, kako bi Đurići mogli u potpunosti sanirati krovnu konstrukciju - istakao je Kapor.

Gradonačelnik Mićić je zahvalio Udruženju „Prijatelji 72. specijalne brigade“, jer nisu zaboravili ratne drugove.

- Naš domaćin je borac I kategorije i invalid IV kategorije. Kao teški ranjenik nije u mogućnosti da radi i izdržava porodicu, odnosno hrani i školuje petoro djece. Zbog toga će Gradska uprava, zajedno sa Gradskom boračkom organizacijom, finasijski pomoći ovaj projekat sa dodatnih 5.000 KM, kako bi Đurići imali pristojne uslove za život. Oni takođe mogu konkurisati za sredstva koje Vlada Repubike Srpske obezbjeđuje preko Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Vlade Republike Srpske i na taj način potpuno dovršiti opremanje kuće - dodao je Mićić.

Sekretar Gradske boračke organizacije Radan Ostojić je podsjetio, da stvaranje Republike Srpske i osvajanje slobode nisu došli sami od sebe, već se za to moralo boriti.

- Branislav Đurić je teško ranjen na Majevici i ostao je invalid IV kategorije. Podnio je veliku žrtvu da bismo mi danas bili slobodni. Uprkos svemu što je preživio, on je nakon rata stvorio porodicu i Republici Srskoj podario petoro djece. Zbog toga smatram da je komisija Udruženja „Prijatelji 72. specijalne brigade“ odabrala pravu porodicu kojoj treba pomoći - zaključio je Ostojić.

Nakon potpisivanja ugovora Branislav Đurić je zahvalio gostima na pomoći ističući da inavlidnina od 350 KM nije ni blizu dovoljna da bi se prehranila velika porodica i školovala djeca.

- Supruga se bavi plasteničkom proizvodnjom i ja joj pomažem koliko mogu, mada nisam radno sposoban. Do sada nismo bili u mogućnosti da renoviramo našu staru kuću i učinimo je uslovnom, tako da će nam pomoć Udruženja „Prijatelji 72. specijalne brigade“ i Grada Bijeljina jako dobro doći - istakao je Đurić.

(GRADSKA UPRAVA)