SPALjEN ALAT I OPREMA IZ KRIVOLOVA :: Semberija INFO ::

 

SPALjEN ALAT I OPREMA IZ KRIVOLOVA


U organizaciji Sportskog ribolovnog društva "Riba" u Bijeljini je juče na lokaciji stočne pijace spaljen alat i oprema iz krivolova vrijedan više od 20.000 KM.
 
Predsjednik udruženja bijeljinskih ribolovaca Miodrag Đukić rekao je Srni da je uništeno 100 mreža ukupne dužine veće od tri kilometra, 70 zamki za ribe i druga oprema za krivolov koja je pronađena tokom godine, najčešće na rijeci Savi.
 
Đukić ističe da krivolov ili izlovljavanje ribe nanosi izuzetnu štetu bogatom vodenom i ribljem potencijalu Semberije, te navodi da su u toku godine izrečene tri kazne za krivolov - dvije po 1.000 KM i jedna od 500 KM.
 
Prema njegovim riječima, Udruženje "Riba" ima dva stalno zaposlena ribočuvara i četiri volontera sa položenim ribočuvarskim ispitom i nadležnostima ovlaštenog lica koji nadziru vodene površine.
 
Đukić podsjeća da je Semeberija izuzetno bogata vodama, uz velike rijeke Drinu i Savu tu je i nekoliko manjih pritoka, ogromna mreža kanala, kao i mnogobrojna vještačka jezera nastala nakon eksploatacije šljunka.
 
On je naveo da Udruženje okuplja 865 sportskih ribolovaca sa dozvolama, kao i 90 djece do 14 godina koji ne plaćaju dozvole.
 
Cijena godišnje ribolovačke dozvole za odrasle je 78 KM, za lica starija od 60 godina 43 KM, a za lica sa invaliditetom 38 KM.
 
Prema Đukićevim riječima, ove su vode tokom cijele godine bogate ribom kao što su som, šaran, kečiga, smuđ i takozvana bijela riba, a ove godine bilo je ulova šarana i od 18 kilograma.
 
(srna)