MANIFESTACIJA GLUVIH BIJELjINE: NA NAŠOJ OBALI TIŠINE :: Semberija INFO ::

 

MANIFESTACIJA GLUVIH BIJELjINE: NA NAŠOJ OBALI TIŠINE


Povodom Međunarodne sedmice gluvih u Centru za kulturu održana je u nedelju, 29. septembra, svečanost koju su priredili naši gluvi sugrađani. Program je bio bogat i sadržajan, a pored Bijeljinaca učešće su uzeli i gosti iz Banja Luke.
 
Nakon što je otvorena izložba umjetničkih slika, na kojoj su izloženi radovi slikara iz Banja Luke, Višegrada, Gackog, Trebinja i Bijeljine, uslijedio je kulturno-zabavni program koji je otvorio hor Gimnazije ,,Filip Višnjić“ izvođenjem himne Republike Srpske.
 
U ime domaćina, goste je pozdravila  predsjednica Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske Dubravka Živković Ostojić, te podsjetila da je cilj obilježavanja Međunarodne sedmice gluvih i nagluvih skretanje pažnje na probleme sa kojima se gluvi suočavaju u svakodnevnom životu i radu iz oblasti ljudskih prava, obrazovanja, kulture, informaciono-komunikacionih tehnilogija. 
 
U nastavku programa publika je uživala u nastupu pantomimičara Marije i Miloša Pantića iz Bijeljine ( njima je to bio prvi javni nastup), te poznatog glumca iz Banja Luke Samira Gušića.
Profesorka Paola Lazarević govorila je poeziju, a na znakovni jezik prevodile su svršene učenice IV-4 Anja Savić, Željka Josipović i Lidija Crnogorac.

- Odjeljenje IV-4 je bilo glavni inicijator i realizator ove manifestacije. Bio je to jedinstven humani gest da maturanti jedne škole toliko pomognu jednu organizaciju gluvih. Oni su, da bi pomogli svojim gluvim sugrađanima, naučili znakovni jezik i položili ispit za prevodioca. Zbog toga je ovo i bila najljepša promocija Zakona o upotrebi znakovnog jezika u javnim ustanovama RS. Udruženje gluvih i nagluvih još jednom zahvaljuje učenicima IV-4, sada već brucošima raznih fakulteta, na pomoći i podršci, istakla je Dubravka Živković Ostojić.
 
Inače, čitav program manifestacije na znakovni jezik prevodila je gošća iz Banja Luke Marina Macanović.
 
Međunarodna sedmica gluvih i nagluvih lica obilježava se posljednje sedmice u septembru. Ova inicijativa pokrenuta je 1958. godine u Rimu i od tada, već duže od šest decenija, svake godine proslavlja se od strane globalne zajednice gluvih u posljednjoj sedmici septembra, u periodu kada je održan prvi svjetski kongres ODV-a. Udruženja gluvih i nagluvih širom svijeta tu sedmicu obilježavaju različitim aktivnostima kojima pozivaju na učešće i uključivanje različitih zainteresovanih strana, porodice, vršnjaka, vladina tijela, profesionalne prevodioce za znakovni jezik i druge.
 
Semberija INFO/ M. Rešidović