EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA ODRŽANA I U BIJELjINI: STVARAJMO NOVE PRILIKE! :: Semberija INFO ::

 

EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA ODRŽANA I U BIJELjINI: STVARAJMO NOVE PRILIKE!


Brojni mali i veliki ljubitelji nauke okupili su se 27. septembra u Centru za kulturu gdje je održana ,,Noć istraživača“. Kako su istakli organizatori ovog festivala nauke u Bijeljini, Udruženje ,,Porodični krug“, ,,Noć istraživača“ se održava širom Evrope sa ciljem da promoviše naučnike i njihov rad i da predstavi njihov značaj i uticaj na naše živote i svakodnevicu. 

Domaćin najzabavnije noći nauke i istraživačkog rada, koja se u Bijeljini organizuje po sedmi put za redom, je Centar za kulturu , a ispred ove ustanove učesnicima se obratio zamjenik direktora Jovan Gajić. Pozdravljajući prisutne i čestitajući organizatorima, posebno se obratio mladim ljudima koji su uzeli učešće u ovoj manifestaciji.


-Večeras naši mladi iz Bijeljine na zabavan i interaktivan način nauku približavaju svakom pojedincu, a ono što želim da apostrofiram je da nam je zaista velika čast što smo domaćini ove manifestacije, rekao je Gajić  naglasivši da nas ,,Noš istraživača“ podstiče da razmislimo šta možemo uraditi danas, da bi stvorili nove prilike za sve, jer futurističko razmišljanje je uvijek davalo sjajne rezultate. 

Moto ovogodišnje ,,Noći istraživača“ je ,,Stvarajmo nove prilike!“, kako bi se istakla kreativna strana nauke, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad. Noć istraživača i ove godine ima misiju da pokaže da nauka prožima svaki aspekt naših života i da je nauka zabavna.

Organizatori su za posjetioce svih uzrasta pripremili zabavne sadržaje, radionice, interaktivne eksperimente i priliku da se približe nauci i istraživanju.


- Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama, podrška istraživačima i promocija postignuća domaćih naučnika, inovatora i preduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri, izjavila je predsjednica Upravnog odbora udruženja ,,Porodični krug“  Slađana Miljenović precizirajući da se na ovogodišnjoj  manifestaviji predstavilo 12 timova srednjoškolskih istraživača, dok su osnovnoškolci i djeca iz bijeljinskih vrtića velikim brojem likovnih i literarnih radova pokazala kako to oni vide nauku i njenu magiju.    

Pored Bijeljine, ova manifestacija, koja se održava posljednjeg petka u septembru, održana je u još osam gradova BiH i to u Brčkom, Tuzli, Goraždu, Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Konjicu i Trebinju.