(NAJAVA) PRAZNIK SVETIH MUČENIKA ZVORNIČKOTUZLANSKIH :: Semberija INFO ::

 

(NAJAVA) PRAZNIK SVETIH MUČENIKA ZVORNIČKOTUZLANSKIH


Na redovnom godišnjem Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15-21. maja 2022. ustanovljen je praznik Svetih mučenika zvorničkotuzlanskih.

Povodom prve proslave Svetih mučenika zvorničkotuzlanskih biće služena Sveta arhijerejska Liturgija u četvrtak, 8. juna, u Sabornom hramu u Bijeljini, sa početkom u 9.00 časova.
Ranije povodom prijedloga za ustanovljene ovog praznika Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije rekao je da su Srbi stradalnički narod koji se od Kosovske bitke do danas bori za velike ideale i Carstvo nebesko, znajući da je zemaljsko "za malena carstvo".
 
"Molimo se Bogu za sve ljude koji stradaju na svetu, pravoslave i nepravoslavne, da ih prosvetli i povede na put poznanja, istine i pravde", poručio je Vladika Fotije u besjedi prilikom svete arhijerejske Liturgije koja je služena, na molitveno sjećanje, i pomen sveštenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske koji su postradali u vrijeme Drugog svjetskog rata.
 
"Tu filosofiju smo imali i imamo je do dana današnjeg i zato smo narod mučenički, stradalni, narod koji je zaista raspet na krstu, ali narod koji veruje u sveopšte vaskrsenje, pa i naše", naveo je Vladika Fotije.
 
Episkop zvorničko-tuzlanski je tada najavio proces kanonizacije svetih mučenika ove eparhije, od kojih je većina stradala u periodu uoči Petrovdana, a prikupljena žitija i martirologiji svjedoče da su postradali na prostorima bivše Jugoslavije i u nacističkim logorima Mathauzen i Dahau.
 
"Svugdje smo dali doprinos u mučeništvu i to je naš ponos, čime se s pravom dičimo, jer možemo da kažemo da idemo putem golgote koji nas vodi u vaskrsenje i život vječni. Tu filosofiju i vjeru čuvamo i danas na našem raspetom Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, jer želimo da budemo sa svojim svetima", rekao je Vladika Fotije.
 
Vladika je naveo da su u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su nacizam i ustaštvo preplovili Evropu, zavili je u crno i načinili bezbrojne zločine, Srbija i srpski narod bili na strani oslobodioca, saveznika koji su se borili protiv zla nacizma.
 
"I mi danas nismo savršeni, ali vjerujemo u savršenoga Gospoda Isusa Hrista i od njega zadobijamo njegovo savršenstvo, njime se ispunjavamo i obožujemo", istakao je Episkop Fotije i poručio da se treba podsjećati svih mučenika, svih vremena, koji su postadali za krst časni i vjeru pravoslavnu.