Najljepši vid promocije Bijeljine i Semberije :: Semberija INFO ::

 

Najljepši vid promocije Bijeljine i Semberije


U Gradskom parku u Bijeljini danas je, uz podršku Gradske uprave i preduzeća “Komunalac”, organizovan Treći sajam cvijeća koji je okupio dvadesetak renomiranih proizvođača cvijeća sa područja Semberije.

Sreten Vučković, ispred Odjeljenja za poljoprivredu, kaže da Semberija, koja je poznata po proizvodnji žitarica i povrća, ima ogroman potencijal i za proizvodnju cijeća.“Proizvođači cvijeća zaslužuju puno veću podršku, kako na lokalnom nivou, tako i od viših nivoa vlasti. Mi ćemo u naš pravilnik za podsticaje uvrstiti i proizvodnju cvijeća, kako bismo pomogli da se cvjećarstvo širi i razvija. Ove godine ćemo nagraditi najbolje proizvođače cvijeća, odnosno najljepše uređene štandove, sa tri nagrade, prvom sa 500, drugom sa 300 i trećom sa 200 KM. Svi učesnici će dobiti po stotinu pedeset KM na ime troškova i truda koji ulažu da bi i na ovakav način uljepšali naš grad”, kaže Vučković.

Zdravko Mikić iz Agrarnog fonda grada Bijeljina izjavio je da je u proteklih desetak godina proizvodnja cvijeća u Semberiji uznapredovala.“Cilj ove manifestacije jeste upravo to, da promovišemo naš grad, kao grad zelenila, da podržimo i proizvođače cvijeća koji ulažu velike napore u opstanak i razvoj ove proizvodnje”, kaže Mikić.

Helena Stojić, iz preduzeća “Komunalac”, izrazila je zadovoljstvo dobrim odzivom izlagača na Sajmu cvijeća.
“Promijenili smo lokaciju, te smo sa gradskog trga došli u Gradski park. Zahvalila bih se kolegama sa Gradske pijace i iz “Gradskog zelenila” koji su uložili veliki napor da Sajam cvijeća danas izgleda ovako lijepo. Imamo predavače s Poljoprivrednog fakulteta, tako da će biti zanimljivih tema o proizvodnji cvijeća. Sajam cvijeća je od velikog značaja za naš grad. Vjerujem da ćemo u narednoj godini napraviti novi iskorak u organizaciji sajma. Veliki broj porodica živi od proizvodnje cvijeća i ovo je rezultat njihovog rada”, kaže Helena Stojić.Jasmina Osmanović se, kako kaže, prije tri godine pridružila sestri Dalidi, koja već dvanaest godina proizvodi cvijeće u rasadniku cvijeća “Oaza”.“Izložili smo trajnice, jer smo sezonsko cvijeće raprodali. Tu su tuje, kaktusi i drugo cvijeće. Troškovi oko proizvodnje cvijeća su povećani, kao i svi drugi životni troškovi. Pokušavamo da sa cijenama zadržimo naše stalne kupce i da od proizvodnje cvijeća ostvarimo neku korist”, kaže Jasmina Osmanović.

Semberija info