KONZULAT DJEČIJE AMBASADE „MEĐAŠI“ U RUNjANIMA I CELjU: MIR, MIR i SAMO MIR! :: Semberija INFO ::

 

KONZULAT DJEČIJE AMBASADE „MEĐAŠI“ U RUNjANIMA I CELjU: MIR, MIR i SAMO MIR!


Konzulat Dječije ambasade „Međaši“, čije je sjedište u istoimenom selu kod Bijeljine, osnovanoj prije 35 ljeta da štiti prava djece svijeta, preko svog konzulata „Stari hrast“u Runjanima, selu kod Loznice, organizije u Vukovom Tršiću, 13. juna, veliki međunarodni okrugli sto o pravu djece na tlu bivše SFRJ, Balkana, Evrope i svijeta.
 
DA „Međaši“, koja je iz ratnog ludila iz Sarajeva i Mostara izbavila 50 hiljada majki i djece, a u bivšoj Jugoslaviji organizovala zbrinjanje oko 300 mališana iz Černobilja, posle nuklearne katastrofe, ukazuje u posljednje vrijeme, kroz okrugle stolove, simpozijume i kongrese, koje organizuje širom svijeta, na opasnost od zloupotrebe nuklearne energije, o čemu će uskoro biti riječi i u Švedskoj.
 
-Istovremeno, zalažemo se za ljubav među djecom svijeta, koja je najveća blagodet planete -kaže Ljubica Tanko, konzul DA „Međaši“ u Celju.
 
 -Posle sjajne organizacije „Dana dječijeg ribolova“ u Mostaru, na Buni,i u Banji Koviljači, na Drini, 28. avgusta ta velika  svetkovina na vodi i kraj nje biće održana u Celju, gdje stižu mališani iz svih nekadašnjih JU republika, danas država da se pecaju i da se druže.Naš cilj je da nagradimo onoga ko upeca najmanju ribu.Svaku ulovljenu ribicu djela, pošto poljube i požele tri želje, vraćaju u vodu.


 
 Mišel Mišković, ambasadorka DA „Međaši“, što je prvi bio, kao dječak, naš proslavljeni violinista Stefan Milenković, kaže da mališani mole ribicu za tri želje i otkriva koje su -Mir, mir i samo mir!
 
Među gostima konzulata u Runjanima, nedaleko od Vukovog Tršića, bio je poznati naš scenarista i režiser Miroslav Momčilović iz Beograda, koji je primljen u članstvo te poznate institucije za zaštitu djece.
 
-Oduševljen sam sa kojom pozitivnom energijom i ljubavlju djeluje članstvo DA „Međaši“, a posebo mala ambasadorka Mišel Mišković -kaže Momčilović.
 
 -Sve što je ljekovito, danas jako potrebno, za djecu i omladinu, program je ove institucije, ali ne na papiru, već u stalnim akcijama.Ništa nije preče od djeteta, to je moto u „Međašima“.Ovo je, za mene, božanstvena misija, a to pokazuje da ova ideja dugo traje i sve je snažnija.