PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELjINA


Predavanje o bezbjednosti u digitalnom okruženju
 
Područna privredna komora Bijeljina, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske – Odjeljenje za visoko-tehnološki kriminal, danas je u prostorijama Područne privredne komore Bijeljina  organizovala  radionicu i predavanje na temu bezbjednosti u digitalnom okruženju „Sprečavanje opasnosti u oblasti digitalnog poslovanja“ za privredna društva sa područja PPK Bijeljina.


 
- Digitalna transformacija veoma je važna i promijenila je način poslovanja naših privrednih subjekata.  Hakerski napadi, krađe identiteta, te maliciozni softveri predstavljaju im sve veće opterećenje. Iz tog razloga smo u saradnji sa MUP- om RS, odnosno Odjeljenjem za visokotehnološki kriminal organizovali  današnji skup koji je bio edukativnog karaktera na kome smo našim privrednim društvima predstavili koje su njihove mogućnosti i edukovali ih kako da rješavaju probleme sa kojima se mogu susresti na digitalnim platformama“, istakao je Srđan Marinković, sekretar savjeta za projektne aktivnosti i odnose sa javnošću Područne privredne komore Bijeljina.
 
- Cilj današnje radionice na temu bezbjednosti u digitalnom okruženju koju smo održali u saradnji sa  Područnom  privrednom komorom Bijeljina jeste da predstavimo najčešće oblike i izvore ugrožavanja kada se govori o sajber kriminalitetu, kao i modalitete kako se oni mogu prepoznati  i kako brzo reagovati ako se dogode. Takođe govorili smo i na  koje sve načine zajedno možemo djelovati  da se spriječe, ali i ako se dogode da od samog početka radimo na smanjenju štete, identifikaciji i procesuiranju izvršilaca. Veoma je važno da se ulaže u bezbjednost i da se djeluje preventivno. Tako se  štite svi korisnici informacionih tehnologija, a svakako privredni subjekti koji od ovoga vida kriminaliteta trpe značajne štete, kako finansijske, tako i štete zbog  gubitka informacija i slično“ naglasio  je  Olivije Zimonja, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet u MUP – u Republike Srpske i istakao da su jedne od tema današnje radionice složene kriminalna aktivnost „Ransomware“ i „Business Email Compromise“.

-Kriminalna aktivnost „Ransomware“ je aktivnost  koja se sastoji od krivičnih djela izrade i unošenja kompjuterskih virusa, sabotaže i iznude. A, „Business Email Compromise“ predstavlja presretanje email korespondencije,  nakon čega se kroz različite prevarne radnje privrednim subjektima šalju izmjenjene instrukcije za plaćanje i na taj način  se dešavaju  najznačajne finansijske šete koje se na godišnjem nivou mjere u stotinama hiljada, pa čak i u milionskim iznosima“ pojasnio je Zimonja i dodao da se godišnje u RS dogodi na desetine slučajeva ovakvih prevera sa značajnim finansijskim štetama, kao i gubicima informacija i podataka, a uglavnom su izvršioci iz inostranstva, a manjim procentom iz RS.
 
Nemanja Bošković, predstavnik firme „Royal Company“ rekao je da im edukacije iz oblasti visokotehnološkog kriminala veoma znače, ne bi li ih na taj način mogli preduprijede i spriječiti, jer se prema njegovim riječima kao malo preduzeće često susreću sa takvim problemima.

 
Digitalno poslovanje i digitalna transformacija su u današnjem vremenu veliki potencijali za različite vrste prevara, a posebno su tim vrstama opasnosti izložena mala i srednja preduzeća koja nemaju dovoljne kapacitete da se adekvatno pripreme i spriječe takve pojave. Godišnje se u Republici Srpskoj dogodi na desetine slučajeva ovakvih napada, a posljedice mogu biti zaključavanje podataka korisnika, onemogućavanje rada, krađa i zloupotreba podataka, kao i traženje otkupnine za otključavanje tih podataka, što prouzrokuje značajne finansijske štete za privredne subjekte. U samoj strukturi krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta najveći je broj onih koja su počinjena upravo prema privrednim društvima.