ODRŽANA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA: BEZ POSKUPLjENjA CIJENE ODVOZA KOMUNALNOG OTPADA :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA: BEZ POSKUPLjENjA CIJENE ODVOZA KOMUNALNOG OTPADA


Nakon održane sjednice Skupštine grada, 18. maja, održana je konferencija za novinare, a predsjednik Slupštine Aleksandar Đurđević je istakao da su “usvojili danas prijedloge svih odluka koje su od opšteg značaja i bitne su za nesmetano funkcionisanje grada i život građana, iako predlagač - gradonačelnik ili ovlašteni predstavnik nisu prisustvovali sjednici”.

-Svi drugi izvještaji prijedlozi odluka nadležnih odjeljenja, uključujući i izvještaj o radu gradonačelnika će, u skladu sa odredbama člana 93. Poslovnika o radu Skupštine biti razmatrani kada se izvjestioci pojave na sjednici”, rekao je Đurđević i dodao da je razmatranje izvještaja o radu javnih preduzeća i ustanova odloženo, te da će se razmatrati na posebnoj, odnosno, tematskoj sjednici.

- Od ukupno 38. tačaka dnevnog reda, 24 su usvojene. Usvojeni su programi za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnju, programi koji se odnose na komunalnu potrošnju u gradu, održavanje javnih saobraćajnica, javnu rasvjetu, za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, borbu protiv zaraznih bolesti i druge odluke bitne za funkcionisanje grada. Prijedlog odluke koju je gradonačelnik uputio Skupštini grada i odnosi se na zahtjev AD “Komunalac” za povećanje cijena odvoza komunalnog otpada za oko 20 odsto, nije usvojen, jer Skupština smatra da nije opravdano teret poslovanja prenijeti na građane i povećati cijenu za čak 20 odsto. Podsjećam da je Skupština usvojila odluku o dodjeli dodatnih 300. 000 KM kao subvencija za rad preduzeća, ali ta sredstva gradonačelnik nije uplatio “Komunalcu”. Takođe, odlukom Skupštine povećan je i budžet “Komunalca” za održavanje zelenih površina za 200. 000 KM, usvojen je i plan i program rada tog preduzeća, i Skupština je učinila sve da ono uspješno funkcioniše“ rekao je Đurđević.Odbornici nisu usvojili ni prijedlog odluke o otpisivanju potraživanja oko 6,5 miliona KM na ime komunalnih taksi, jer dio subjekata koji su dužnici uspješno posluju i u sadašnjem trenutku, što ukazuje da gradska uprava nije iscrpila sva sredstva potraživanja. Usvojena je Odluka o formiranju MZ Glavičorak, koja se izdvaja iz MZ Donja Bukovica, kao i odluke o izradi tri regulaciona plana za mjesne zajednice Filip Višnjić, Gvozdevići i Dašnica 1. Odbornik SDS-a Anka Todorović istakla je da je SDS bio protiv skidanja bilo koje predložene tačke sa dnevnog reda, s obzirom da smatraju da su sve bitne.


- Mi smo čuli obrazloženje zašto je to tako urađeno, jer, prosto su probrane neke tačke. Na međustranačkom sastanku sam primjedbovala da je na prošloj sjednici svaka tačka usvojena, nijedna nije skinuta, što je objašnjeno kao znak „dobre volje za buduću saradnju“. Pitanje je da li je taj znak dobre volje dovoljan? Smatram da je ovo pitanje političkih odluka i političkih „odmjeravanja snaga“, te da su odbornici SDS-a bili odgovorni i jednaki prema svima. Podržali smo i sve tačke koje su usvojene na sjednici, odnosno, na par njih smo bili uzdržani i smatram da je to način da se manifestuje odgovornost, dobra volja, jer smo mi, prije svega, odgovorni narodu, a ne jedni drugima“, rekla je Todorovićeva. Govorreći o povećanju cijena odvoza smeća, ona je istakla “da se o tom pitanju treba još razgovarati, jer je narodu previše raznih nameta”. Šef Kluba odbornika SNSD Zlatan Lazarević, rekao je da su tri puta održali sastanke kako bi analizirao svaku tačku dnevnog reda, a nakon toga sve to usaglasio sa Koalicijom „Dogovor za Bijeljinu“.
-Prvo smo bili stava da sve tačke, gdje ne bude prisutan predlagač, skinemo sa dnevnog reda. Međutim, bilo je tačaka koje ne mogu da čekaju. Što se tiče rada „Komunalca“ i njihovog prijedloga da se povećaju cijene odvoza smeća, Skupština je u prethodnom periodu sve učinila da im olakša rad, ali nismo spremni da se to rade preko leđa građana, a očigledno da nisu bili spremni ni odbornici SDS i PDP koji su bili uzdržani“, istakao je Lazarević. On se osvrnuo i na Komisiju za izbor i imenovanja, čiji je predsjendik, da je na sastanku bilo prisutno pet od sedam članova Komisije, te da je samo jedan član bio za, dok su dva glasa bila protiv i dva uzdržana, za izbor zamjenika gradonačelnika.


​-Komisiji je bila dostavljena biografija od pola stranice. Nije navedeno o čemu se tačno ta osoba izdvaja bar od svojih kolega, šta je uradila u životu da bi nama garantoralo da bi to postigla i na ovoj funkciji. Uz to niko nije došao da to obrazloži. Ne ulazim u raspravu o gospođi koja je predložena i sam pristup je dobio negativnu ocjenu”, rekao je Lazarević.