U BIJELjINI SE ODRŽAVA MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM GINEKOLOGA :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI SE ODRŽAVA MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM GINEKOLOGA


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Alen Šeranić svečano je večeras otvorio Simpozijum ginekologa sa međunarodnim učešćem koji se u organizaciji Udruženja ginekologa i opstretičara Republike Srpske održava u naredna dva dana u Bijeljini u etno selu Stanišići.
 
Obraćajući se prisutnima, ministar Šeranić je istakao da je međunarodni Simpozijum dobra prilika da se razmjene iskustva i prikažu određene dobre prakse iz regiona i Evrope, koje ima i Srpska, ističući značaj uvođenja vakcinacije protiv humanog papilloma virusa.
 

„Nadam se da ćemo sa vakcinacijom protiv HPV infekcije i uvođenjem kvalitetnog skrining programa omogućiti eliminaciju karcinoma grlića materice u budućnosti. Građani imaju pravo da sumnjaju, ali mi nemamo pravo da sumnjamo o bilo kakvoj vakcini kada razgovaramo sa građanima“, rekao je Šeranić prisutnima, navodeći da je simpozijum odlična prilika da se, ukoliko postoje, razjasne sve dileme u vezi primjene vakcine protiv HPV infekcija.
 
Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ prof.dr Zlatko Maksimović je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je Bijeljina domaćin jednog tako značajnog stručnog skupa.


 
„Ulaganje u znanje je investicija koja se uvijek isplati. Siguran sam da će, zahvaljujući dobrim organizacionim sposobnostima profesorke Vesne Ećim Zlojutro, a uz podršku našeg ministarstva zdravlja, ovaj naučni skup u toku narednih dana imati uspješne rezultate, a sve u cilju većeg stepena zadovoljstva korisnika naših usluga“, rekao je Maksimović prisutnima. Svojim stručnim radovima na Simpozijumu predstaviće se ljekari i sestre Bolnice „Sveti Vračevi“.
 
Predsjednica Udruženja ginekologa i opstetričara Republike Srpske i načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Republike Srpske prof. dr Vesna Ećim Zlojutro rekla je da Simpozijum ima multidisciplinarni pristup problemu infekcija u trudnoći, navodeći da su među 370 učesnika prisutni ginekolozi, pedijatri, infektolozi, mikrobiolozi i klinički farmakolozi.


 
„Infekcije u medicini danas su veliki problem zbog česte zloupotrebe antibiotika i sve prisutnije rezistencije bakterija na antibiotike. Ali i neprepoznata i nedovoljno liječena infekcija može da dovede do velikih problema, kako zbog same trudnice, tako i zbog njenog novorođenčeta. Naš cilj j da u naredna dva dana kroz različite pristupe dođemo do zaključka kada i kako dijagnostikovati infekciju i kada uključiti terapiju, izjavila je Ećim Zlojutro.

Na simpozijumu sa međunarodnim učešćem pod nazivom "Infekcije u trudnoći" učestvuju eminentni stručnjaci/ginekolozi sa klinika iz Beča, Banjaluke,Tuzle, Mostara, Beograda, Novog Sada i Niša.