Udruženje Hercegovaca u Bijeljini: Pjesničko veče posvećeno pjesniku Rajku Petrovu Nogu :: Semberija INFO ::

 

Udruženje Hercegovaca u Bijeljini: Pjesničko veče posvećeno pjesniku Rajku Petrovu Nogu


Udruženje Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini, organizovalo je večeras u Narodnoj Biblioteci “Filip Višnjić”,  pjesničko veče posvećeno čuvenom srpskom pjesniku Rajku Petrovu Nogu, koji je preminuo krajem novembra prošle godine.

Stihove je govorio Đorđo Sladoje, pjesnik i Rajkov brat po peru i zavičaju, a  u programu su učestvovali i učenici OŠ “Sveti Sava”, učenici Gimnazije “Filip Višnjić”, kao i studenti Pedagoškog fakulteta, te studenti Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda.



Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja Hercegovaca rekao je da je želja članova, da Udruženje bude prepoznatljivo po kulturnim aktivnostima i očuvanju tradicije.
 

-Večeras smo na specifičan način organizovali ovo poetsko veče, gdje će djeca od osnovne škole, preko srednje škole i studenata, do Sladoja, govoriti stihove Noga. Slušaćemo mlade talente kako govore stihove našeg velikog pjesnika. Djela Rajka Petrova Noga su velika i iza sebe je ostavio veliku zaostavštinu“,istakao je Albijanić.

-Večeras ne govorimo o pjesniku hercegovačkog zavičaja, već o pjesniku svekolikog srpskog jezika koji je zadužio srpsku pjesničku riječ.  Semberija večeras ima radost da veliko pjesničko ime Rajko Petrov Nogo, zasija na nebu Semberije i pokaže put kojim treba da idemo. Nadamo se da će naše Udruženje imati mnogo ovakvih aktivnosti, ovakvih kulturnih događaja. Potrudićemo se da Semberci i Hercegovci zajedno oplemene ovaj grad, da budemo ponosni na život u njemu i učinimo ga zanimljivijim, da mnogi ostaju ovdje i ne idu dalje, zato što naše nebo pruža dovoljno sreće i radosti svima. Budimo ovdje svoji na svome i imaćemo snage“,poručio je prof. dr Dimitrije Ćeranić, potpredsjednik Udruženja i predsjednik Upravnog odbora.
 

Semberija info