Nastavak projekta ruralnog razvoja Semberije na čekanju :: Semberija INFO ::

 

Nastavak projekta ruralnog razvoja Semberije na čekanju


Vlada Republike Srpske uplatila je dva miliona konvertibilnih maraka Agrarnom fondu Bijeljine za nastavak projekata ruralnog razvoja Semberije, istakao je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljine na današnjoj konferenciji održanoj u Centru za kulturu „Semberija“ Bijeljina i podsjetio da su za pet mjeseci i četiri dana uspjeli da provedu tendersku proceduru da izgrade 58 puteva u dužini od 18 kilometara i 410 savremenih sijaličnih mjesta sa savremenim LED sijalicama.

-S obzirom na dobre i pozitivne efekte prije svega među narodom Semberije, ali i šire na sastanku u hotelu „Drina“ početkom februara sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, dogovorio sam još dva miliona konvertibilnih maraka. Zahtjev Agrarnog fonda za nova sredstva poslat je 13. februara, a već 17. februara novac je uplaćen, a 24. istog mjeseca održan je upravni odbor Agrarnog fonda na kome je donijet prijedlog odluke da se 1.9 miliona  KM od toga utroši za asfaltiranje makadamskih puteva, a 100.000 KM da se utroši na izgradnju novih sijaličnih mjesta“, istakao je Lazarević i dodao da prijedlog Agrarnog fonda mora biti verifikovan na redovnoj Skupštini grada za raspisivanje tendera i da bi se mogla nastaviti realizacija projekta ruralnog razvoja Semberije.



-Ovim putem apelujem na gradonačelnika da koliko u ponedeljak dostavi materijal za skupštinu, da se dostave osnovne komunalne odluke koje treba da se dostave, jer brzo će doći april i maj, kada će se Bijeljina naći u problemu, kao što su rupe na putevima i pregorele sijalice, te travom koja će prerasti. Još uvijek nisu donijete odluke, a samim tim ni tender nije mogao biti raspisan za izvođače koji bi to radili  da omogućimo nastavak projekta ruralnog razvoja Semberije. Ovaj projekat očekuje narod Semberije, s obzirom da je prvi krug odlično prihvaćen, a oni koji čekaju nastavak su veoma nestrpljivi, a kočnica je u kabinetu gradonačelnika. Od resornih odjeljenja dobili smo informacije da su pripremljeni materijali za skupštinu“, naglasio je Zlatan Lazarević.

On je dodao da će zahtjevi Agrarnog fonda prema Kompenzacionom fondu Vlade RS biti nastavljeni i u narednom periodu.

Boban Jovičević, predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo u Skupštini grada Bijeljina naglasio je da Komisija za poljoprivredu i selu treba dati mišljenje o Odluci o korištenju sredstava iz Kompenzacionog fonda, te da bi oni kao Komisija dali pozitivno mišljenje, jer žele da se Semberija razvija u ruralnom pogledu, ali da je to oneomogućeno jer sjednica Skupštine nije sazvana.



-Pohvalio bih Agrarni fond i direktora Zlatana Lazarevića, na  efikasnosti i spretnosti da što prije provede ove procedure do samog saziva sjednice Skupštine grada Bijeljina. Takođe, za svaku pohvalu je to što je  Vlada RS u prethodnih osam mjeseci dva puta doznačila sredstva Agrarnom fondu Grada Bijeljina za ruralni razvoj Semberije i time pokazala da predsjednik i Vlada RS imaju zaista jasan cilj, da razvijaju RS a u ovom slučaju našu Semberiju u ruralnom pogledu. Moram istaći da je Gradonačelnik Bijeljine u nacrtu i prijedlogu budžeta za 2021. godinu umanjio sredstva za plasteničku proizvodnju, povrtlarsku proizvodnju i navodnjave. Podsjetio bih da je u vrijeme ministra poljoprivrede koji je bio iz SDS-a budžet za poljoprivredu iznosio 25 miliona KM, a danas iznosi 180 miliona KM. Ovo je dokaz da Vlada RS i resorno ministarstvo misle i planski rade na razvoju poljoprivrede i sela“, zaključio je Jovičević.

(Semberija info)