Đurđević poručio da su optužbe neosnovane :: Semberija INFO ::

 

Đurđević poručio da su optužbe neosnovane


Ispred zgrade Gradske uprave Grada Bijeljina, medijima se danas obratio Aleksandar Đurđević predsjednik Skupštine grada Bijeljina povodom informacija da je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, podnio krivične prijave protiv njega i Dejana Blagojevića, sekretara Skupštine grada Bijeljina.

-Gradonačelnik je u toku ove sedmice pokušao da oduzme pečat Skupštini grada Bijeljina u čemu smo ga spriječili sekretar Skupštine Dejan Blagojević i ja i to je jedini razlog zašto je ova krivična prijava podnesena. Skupštinski pečat je važan iz razloga što je Članom 2 tačka 3 Pravilnika o načinu provođenja opoziva gradonačelnika grada predviđeno da komisija za opoziv u svom radu koristi pečat Skupštine grada, jer se radi o ad hok komisiji koju je formirala Skupština grada. Znači sva akta komisije, glasački listići i sve ostalo u radu komisije mora biti pečatirano pečatom Skupštine grada kako je navedeno ovim pravilnikom. Ovo je još jedan dokaz da gradonačelnik ne preza apsolutno ni od čega da spriječi da dođe do izražavanja volje naroda“, istakao je Đurđević.

-Kada je u pitanju formalno pravni dio, ono što je sigurno, u radnjama predsjednika Skupštine i sekretara apsoluno nema elemenata bića krivičnih djela koje se navode. Odredbe o raspolaganju pečatima su decidno normirane Zakonom o pečatima organa i institucija Republike Srpske, gdje je jasno navedeno da je rukovodilac organa ili institucije nadležan da se stara o pečatu  i njegovoj upotrebi. S druge strane, Zakonom o lokalnoj samoupravi članovima 36. i 43. određeno je da je Skupština grada organ jedinice lokalne samouprave te da predsjednik Skupštine grada predstavlja i zastupa Skupštinu, odnosno rukovodilac organa ili institucije ovlašten je da raspolaže pečatom. Dakle, da bi postojalo krivično djelo, postupanje mora biti protivpravno, znači da ovo postupanje nema uporište u zakonu, što ovdje nije slučaj, što se vidi iz zakonskih normi. Takođe, nema ni radnje krivičnog djela, jer aposolutno ni jedna radnja koju je proveo predsjednik ili sekretar Skupštine nije protivpravna radnja. Niko nije pribavio neko tuđe pravo, nego je Skupština grada zadržala pravo koje postoji, a koje je neko drugi pokušao uzeti“, zaključio je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

(Semberija info)