JAVNI POZIV ZA BESPLATNU IZRADU SAJTOVA ZA PRIVREDNA DRUŠTVA :: Semberija INFO ::

 

JAVNI POZIV ZA BESPLATNU IZRADU SAJTOVA ZA PRIVREDNA DRUŠTVA


Uvodne informacije
 
Pitanje digitalizacije, odnosno digitalne transformacije u javnom i privatnom sektoru posljednjih godina dobija na sve većem značaju, dok je poslovanje na svjetskom tržištu i stvaranje kontakata sa inostranim i domaćim partnerima bez digitalnog identiteta gotovo nezamislivo.

Privredna komora Republike Srpske, nakon sveobuhvatnog procesa prikupljanja podataka od privrednih društava identifikovala je tri izazova sa kojima se privreda suočava u ovom trenutku, gdje je digitalizacija jedan od ključnih.

Projekat ima za cilj da pomogne razvoj poslovanja privrednih subjekata, bez obzira na djelatnost i kapacitete preduzeća. Jedan od glavnih ciljeva je razvoj digitalnog poslovanja privrednih subjekata, ubrzanje ekonomskog razvoja preko unapređenja poslovnog okruženja.

Trend digitalizacije posebno je izražen od pojave virusa korona i svih njegovih posljedica, kada su određene industrije koji ranije nisu imali fokus na Internet prodaji, iskoristili su ovaj trenutak da podignu “online” prodajne kapacitete. Iako je povećanje svijesti o potrebi digitalizacije i primjene novih tehnologija uzrokovan i nedostatkom radne snage, zahtjevima stranih tržišta, primjenom različitih standarda u poslovanju, sve izraženijim problemima u oblasti klimatskih promjena, energetike/energije i poremećajima u lancima snabdijevanja, kao i poskupljenjima u oblasti repromaterijala, sirovina, energenata, te pojavom visoke stope inflacije, poslovanje na svjetskom tržištu i stvaranje kontakata sa domaćim i inostranim partnerima bez digitalnog markeringa gotovo je nemoguće.

Kako su aktivnosti Privredne Komore usmjerene na zastupanje članica, povezivanje privrednika i unapređenje ekonomskih odnosa Republike Srpske kao i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, a prepoznajući značaj marketinga i digitalne promocije privrede Područna privredna komora Bijeljina pokreće Projekat ''Korporativni veb identitet privrede'' gdje će kroz ovaj javni poziv izvršiti selekciju firmi iz oblasti malih i srednjih preduzeća koji će besplatno dobiti na Veb sajt.
 
Opis projekta
 
Predmetni Javni poziv raspisuje se u svrhu prijava za učešće u programu izrade Veb sajta kompanija. Projekat i radionica fokusirana je na potrebe privrede za modernim vještinama i znanjima, kako bi bili što vidljiviji na današnjem tržištu.
 
Univerzitet u Istočnom Sarajevu-Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina kroz studijski program Poslovna informatika sadrži gradivo koje obuhvata teorijska i praktična znanja iz oblasti primjene informaciono-komunikacione tehnologije u poslovanju. Na taj način, ovaj studijski program obrazuje kadrove koji su u svijetu i kod nas deficitarni.

Polaznici studijskog programa će u okviru redovnih nastavnih aktivnosti i praktičnog dijela nastave raditi na dizajniranju i kreiranju Veb adrese kompanija.  

IT firme iz Bijeljine će vrštiti mentorisanje uz mogućnost priključivanja studenata na stručnu praksu. Dakle, sinergija učesnika u projektu, pored finalnog proizvoda za privredna društva, treba da omogući nova primjenjena znanja u praksi za studente kao i da otvori mogućnost njihovog zaposlenja.

Grad Bijeljina–Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije će u okviru Inovacionog centra za održivi razvoj (InCOR) omogućiti svim učesnicima Projekta radionicu a korištenje alata u okviru prezentacije za rad u realnom okruženju i svako pravno lice će dobiti svoj pod-domen u trajanju od 12 mjeseci (besplatno), kako bi u svakom momentu mogao raditi na svom internet sajtu i prezentovati svoj biznis.
 
Radionica za korištenje Veb sajta je besplatna i održavaće se u Inovacionom centru za održivi razvoj – InCOR, Filipa Višnjića 17 (iznad kafića „Garden Pub“), a obuku će izvoditi treneri i profesori sa iskustvom u razvoju veb tehnologija.
 
Metodologiju praćenja, izvještavanja i aktivnostima projekta vršiće odjeljenje projektnih aktivnosti PKRS-Područna priivredna komora Bijeljina.
 
Ko može aplicirati?
 
Predstavnici MSP-a koji nemaju Veb sajt sa prijavljenim mjestom poslovanja u Bijeljini, registrovani najmanje godinu dana.
 
U slučaju da budete izabrani da učestvujete u Projektu obavezno je prisustvo na dvodnevnoj radionici iz oblasti korištenja veb sajta.
 
U slučaju da budete izabrani da učestvujete u Projektu obavezno je da dostavite sve potrebne podatke o svom privrednom društvu.
 
U slučaju da ne dostavite potrebne podatke u predviđenom roku o svom privrednom društvu nećete imati pravo na učešće u Projektu.
 
U slučaju da prijava bude nepotpuna nećete imati pravo učešće u Projektu.
 
Kako aprilicirati na obuku?
 
Prijave se dostavljaju isključivo elektronski i podnose se najkasnije do 10.03.2023. godine do 23:59 časova. Prijavni obrazac je dostupan na sljedećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/1Lw5xgkA6BQ3JZMSsQQTtLIlXUH5j_SaIOAZr8d6tqeI/edit
 
Nakon isteka perioda za prikupljanje prijava, aplikanti će biti informisani o rezultatima.
 
Broj privrednih društava kojima će biti omogućena besplatna izrada veb sajta je ograničen.
 
Gdje mogu dobiti više informacija?
 
Više informacija moguće je dobiti u Područna privredna komora Bijeljina, Stefana Dečanskog bb Bijeljina, na telefon +387 (0)55 490 127 ili putem e-mail-a [email protected]