NASTAVLjENA SADNjA DRVOREDA U JANjI :: Semberija INFO ::

 

NASTAVLjENA SADNjA DRVOREDA U JANjI


Udruženje građana „Eko zeleni - Drina“ iz Janje nastavilo je akciju sađenja drvoreda u ovoj mjesnoj zajednici. Nakon ulica Bijeljinske, Lešničke i Gavrila Principa, u kojima je od 2021. i 2022. godine posađeno 300 sadnica kuglastog bagrema i pitomog kestena, ove godine volonteri ozelenjavaju Ulicu braće Lazić, u kojoj će u dužini od osam stotina metara sa obje strane ulice biti posađeno 240 sadnica kuglastog bagrema.
Sredstva za svoje ekološke akcije Udruženje „Eko zeleni - Drina“ obezbjeđuje od svojih članova, kao i od donacija mještana Janje i dijaspore.



- Ovo je šesta akcija našeg Udruženja za dvije godine od osnivanja. Pored ozelenjavanja ulica, uredili smo prvi park u Janji, četiri puta smo čistili zidove korita rijeke Janje od zemljanog nanosa i alergenog rastinja, a na kraju smo i oprali zidove cijelom dužinom kroz naselje. Takođe, tokom cijele godine radimo na održavanju ovih zelenih površina, što uključuje zalivanje, košenje i orezivanje drvoreda i parka. Za ovo imamo odličnu podršku Gradske uprave i Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i nadamo se da će tako biti i ubuduće - izrazio je očekivanje predsjednik Udruženja Amir Aganović, dodajući da imaju desetak volontera i preko dvije hiljade pratilaca na društvenim mrežama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i dijaspore, od kojih ih mnogi podržavaju finansijski i na druge načine.



Potpredsjednik Udruženja Elvir Ibrišimović ističe da su ulice u kojima je vršeno ozelenjavanje izabrane, jer su prilazne saobraćajnice iz pravca Bijeljine i Ugljevika, kao i ulica prema rijeci Drini koja ima veliki turistički potencijal.



- Uključujući ovogodišnju sadnju, doći ćemo do broja od preko pet stotina sadnica u drvoredima, a sa drugim sadnicama koje smo posadili biće ih preko sedam stotina, čime ćemo postati mjesna zajednica sa najviše posađenih stabala u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Ove godine nam pomažu učenici i studenti iz fondacije „Rame“ koji, kao stipendisti, imaju obavezu da daju svoj doprinos u društveno-korisnom radu, mještani i mještanke Janje, ali i Grad Bijeljina i nadamo se stalnoj saradnji sa lokalnom upravom. - navodi Ibrišimović.



Sa volonterima i ekološkim aktivistama u Janji su razgovarali savjetnik Gradonačelnika Radoslav Ostojić i Bogdan Tadić iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.
 
- Grad sa zadovoljstvom podržava sva udruženja građana koja sprovode aktivnosti korisne za zajednicu i mislimo da svi zajedno možemo napraviti Bijeljinu i svaku mjesnu zajednicu boljom sredinom za život. Pozivamo udruženja da se jave Gradskoj upravi, kako bismo razmotrili mogućosti za saradnju, ali i da učestvuju na redovnim godišnjim konkursima za sufinansiranje projekata i dobiju dio sredstava za njihovu realizaciju – poručio je Ostojić.