Gradska uprava Grada Bijeljina: Potpisan Sporazum za asistente u nastavi za učenike sa poteškoćama u razvoju :: Semberija INFO ::

 

Gradska uprava Grada Bijeljina: Potpisan Sporazum za asistente u nastavi za učenike sa poteškoćama u razvoju


Danas su u zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović,  gradonačelnik Bijeljine,  Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i Zoran Despotović, direktor JU Poljoprivredne i medicinske škole Bijeljina, potpisali Sporazum za asistente u nastavi za učenike sa poteškoćama u razvoju.

- Veoma je važno reći da trenutno provodimo pilot projekat u srednjim školama vezano za pomoć djeci koja imaju smetnje u razvoju, a koja su upisala konkretno Poljoprivrednu i medicinsku školu. Sa zadovoljstvom moram reći da smo mi prvi u Republici Srpskoj koji ovo rade i da smo prva sredina koja je krenula u ovu problematiku. Studenti Pedagoškog fakulteta su angažovani da rade sa tom djecom i već smo započeli te aktivnosti i sa radošću ulazimo u ovaj projekat i potrudićemo se da naši studenti što masovnije budu angažovani i da iz tog ugla naš student poveća svoje kompetencije. Naša namjera je da kada provedemo ovaj pilot projekat vidimo iskustva, šta je dobro, a šta treba popraviti i da pokušamo nametnuti ovo rješenje u cijeloj RS. Nažalost, iz godine u godinu imamo sve više djece koja imaju posebne potrebe i probleme u razvoju, ali to ne znači da mi njima ne treba da pružimo mogućnost za školovanje“, istakao je Dalibor Stević, dekan Pedakoškog fakulteta.



Zoran Despotović, direktor JU Poljoprivredne i medicinske škole Bijeljina, istakao je da je PiM škola u ovoj školskoj godini upisala 11 učenika sa poteškoćama u razvoju.

- Velika mi je čast i zadovoljsto što smo danas potpisali Sporazum za asistente u nastavi za učenike sa poteškoćama u razvoju u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Na zadovoljstvo svih nas asistenti su već počeli da rade u školi i imamo pozitivne reakcije kako roditelja i učenika, tako i profesora koji rade u redovnoj nastavi. Nadam se da će ovo zaživjeti na području kompletne RS i da ćemo nastaviti sa ovom tradicijom, jer jako je bitno da mi djeci sa poteškoćama u razvoju obezbjedimo i omogućimo dalje školovanje“, naglasio je Despotović.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, rekao je da je danas Sporazuma za asistente u nastavi za učenike sa poteškoćama u razvoju prvi put potpisan u Republici Srpskoj, te da Grad Bijeljina osnažuje proces srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja.

- Trudićemo da obuhvat djece sa poteškoćama u razvoju u srednjim školama bude sto odsto , da ih osnažimo i na taj način podržimo i rad studenata i učenika. Na taj način osnažićemo sistem obrazovanja i socijalne inkluzije. Sticanjem novih znanja i vještina učenici sa poteškoćama u razvoju dodatno će se osnažiti kao ličnosti, a studenti i asistenti proćiće jedno nezaboravno živitno radno iskustvo. Nadam se da će današnji Sporazum koji je potpisan poslužiti kao pozitivan primjer za sve druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj“, zaključio je Petrović.
 
Semberija info - S. Ristanović