Policijska uprava Bijeljina: Održano predavanje na temu bezbjednog interneta :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina: Održano predavanje na temu bezbjednog interneta


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednosti interneta, a sa ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o opasnosti koje im prijete upotrebom interneta pripadnici Policijske uprave Bijeljina danas su održali edukativno predavanje za učenike Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bijeljini.

- U sklopu projekta koje MUP RS provodi povodom mjeseca digitalne bezbjednosti obilazimo osnovne i srednje škole kako bi učenike podučili bezbjednom ponašanju na internetu. Na prvom mjestu, koje su to opasnosti koje vrebaju, na koji način da zaštite sebe, te kakva su to nedozvoljena ponašanja koja njih mogu dovesti da budu potencijalno sankcionisani i naravno da ih zaštitimo od potencijalnih predatora, pedofila i drugih opasnosti koje vrebaju u virtuelnom svijetu. Takođe, kroz naša predavanja potrudićemo se da ih podučimo kako bezbjedno da koriste internet, na koji način da se povezuju i koje su to bezbjedne wireless mreže i naravno na koji način svoje podatke da zaštite, kako ne bi bili zloupotrebljeni. Roditelji trebaju da uspostave kontrolu nad djecom, naravno da postoji dječija privatnost, ali ne u toj mjeri. Za sve aplikacije koje djeca koriste, postoje mogućnosti da roditelji isprate, odnosno da kontrolišu  šta djeca mogu da gledaju i kako da ih koriste“, pojasnio je Srećko Panić, pomoćnik komandira Policijske stanice 2 i dodao da će održati i predavanja za roditelje i učenike jer postoji veliki broj odraslih koji su „digitalno nepismeni“,  koji ne znaju kako se koriste računari, računarski sistemi, te društvene mreže.



- Na prostoru regije Bijeljina trenutno je najzastupljenija krađa identiteta, a kada kažemo krađa identiteta ne mislimo samo na lica, nego i privrednih društava. Najčešće su to prevare gdje neko koristi podatke od privrednih društava, kako bi naveo građane da pošalju svoje, najčešće bankovne podatke kako bi „povukao“ novac sa kartice“, istakao je Panić.


Semberija info - S. Ristanović