BIJELjINA: MIĆIĆ POSJETIO USPJEŠNOG POLjOPRIVREDNIKA U OBARSKOJ - Nelojalna konkurencija remeti tržište :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: MIĆIĆ POSJETIO USPJEŠNOG POLjOPRIVREDNIKA U OBARSKOJ - Nelojalna konkurencija remeti tržište


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je poljoprivredno gazdinstvo uspješnog poljoprivrednog proizvođača Jovice Novakovića u Velikoj Obarskoj, koji se bavi uzgojem svinja.

Mićić je pohvalio poljoprivredno gazdinstvo porodice Novaković, ističući da je najveći uspjeh proizvođača plasman proizvoda.

„U pitanju je gazdinstvo u kojem se proizvode kvalitetni prasići, ali, zbog nelojalne konkurencije i svega onoga što se dešava na tržištu, otkupna cijena prasića nije povoljna i ona varira od 3,5 do 5,5 KM, tako da često trud i rad ovog domaćina nije ekonomski opravdan“, rekao je Mićić. 

Prema njegovim riječima, Gradska uprava i Agrarni fond Grada Bijeljine nastoje da pomognu poljoprivrednim proizvođačima, podsticajima u skladu sa mogućnostima.

„Svi nadležni, prvenstveno resorno ministarstvo, ali i naš Agrarni  fond, moraju da pomognu sa podsticajima proizvođačima onda kada su u nevolji i da im se omogući da mogu da žive od onoga šta rade, istakao je Mićić.
 
Navodeći da se njegova porodica bavi uzgojom svinja oko 50-tak godina, Jovica Novaković kaže da je nastavio sa porodičnom tradicijom, iako trenutno ovaj vid proizvodnje nije isplativ.

„Veliki problem u ovom poslu trenutno su tržište i nelojalna konkurencija, a imamo i dosta uvoza, kaže Novaković, dodajući da trenutno ima oko 40 krmača. 

Prema njegovim riječima, s obzirom na pojavu afričke kuge, preduzeli su sve neophodne preventivne mjere.

Semberija INFO