MOCARTOVA MUZIKA U CENTRU ZA KULTURU 28. JANUARA :: Semberija INFO ::

 

MOCARTOVA MUZIKA U CENTRU ZA KULTURU 28. JANUARA


Centar za kulturu „Semberija“ 28. januara 2023. godine od 20 časova biće mjesto na kojem će bijeljinska publika moći da uživa u djelima Mocarta, Mendelsona, Holsta, Britena i Bartoka u izvođenju vanserijski talentovanog učenika Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ Novaka Trifkovića u klasi prof. Aleksandre Radosavljević i banjalučkog orkestra „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

Ovim svečanim koncertom i premijernim izvođenjem Mozartovog klavirskog koncerta K.V. 488, br.23 u A-duru, biće otvoren prvi Festival klasične muzike u Bijeljini u organizaciji Grada Bijeljina i UMPRS „Musika Arto“ koji će trajati od 28. do 30. januara 2023. godine.

Novak je učenik IV razreda i voli da kaže da živi muziku i živi sa muzikom, a pobjednik je mnogobrojnih međunarodnih i republičkih takmičenja. Sviraće u pratnji poznatog banjalučkog orkestra čuvenog u regionu po saradnji sa vrhunskim muzičkim umjetnicima.

Talenat mladog bijeljinskog muzičara i očekivani vrhunski kvalitet predstojećeg koncerta prepoznala je i Gradska uprava grada Bijeljina koja je podržala održavanje ovog događaja. Pored kulturnog značaja za Bijeljinu, ovaj koncert će biti i humanitarnog karaktera, a sav prikupljeni novac biće uplaćen za liječenje osmogodišnje Anastasije Lakić, iz Bijeljine, koja boluje od akutne limfoblastične leukemije visokog rizika.

Ulaz na koncert je besplatan.

Festival će biti edukativnog karaktera i mjesto inspirativnih susreta učenika osnovnih škola, učitelja, učenika muzičkih škola, profesora i studenata iz Republike Srpske i regiona.

Eminentni akademski pedagozi i koncertni izvođači će publici ponuditi raznovrsne sadržaje - koncerte, stručna predavanja, koncert-predavanja, majstorske radionice i radionice za djecu, a među njima će biti prof. Jokut Mihajlović (Beograd), prof. dr Dragan Šobajić (Beograd),  prof. dr Zoran Rakić (Beograd), prof.dr Milan Popović (Beograd), prof. mr Aleksandra Radosavljević (Bijeljina), prof. dr Neven Šobajić (Beograd), prof. mr Aiada Gavrilova (Barselona), prof. mr Arsen Čarkić (Banjaluka), prof. Aleksandra Padrov (Sremska Mitrovica), prof.mr Miloš Janjić (Niš), prof. Bratislav Đurić (Beograd), prof. Snežana Popović (Šabac), Snežana Šalai Tibor (Šabac), prof.mr Milena Zelenović (Bijeljina), prof. Dragana Đurić (Bijeljina) i Sarah Skopljak (Tuzla).