Uspješne tri godine rada Američkog kutka u Bijeljini: Mjesto učenja i druženja :: Semberija INFO ::

 

Uspješne tri godine rada Američkog kutka u Bijeljini: Mjesto učenja i druženja


Američki kutak u Bijeljini, osmišljen u saradnji Američke ambasade u Sarajevu, Gradske uprave grada Bijeljina i Narodne biblioteke ,,Filip Višnjić”, prije  nešto više od tri godine otvorio je svoja vrata svim zainteresovanim. Svoj rad, Kutak je posvetio ličnom usavršavanju mladih kroz niz radionica, izložbi i prezentacija, a u razgovoru za portal ,,Semberija info”, Dalibor Todorović, koordinator Američkog kutka u Bijeljini, kaže da je do sada kroz aktivnosti koje su organizovali prošao veliki broj mladih ljudi.


 
Prošlo je nešto više od tri godine od kako je u Bijeljini otvoren Američki kutak. Da li imate okvirni podatak koliko je mladih do sada učestvovalo u aktivnostima koje su organizovane u Kutku?
-Što se tiče posjeta Kutku taj broj je u periodu do pandemije korona virusa bio dosta veći. Na mjesečnom nivou broj posjeta Kutku bio je između 300 i 400, uključujući učesnike na radionicama i individualne posjete radi učenja i podizanja literature. Tokom pandemije smo organizovali samo onlajn aktivnosti u saradnji sa ostalim kolegama iz BH kutaka. Sada se polako vraćamo u stare tokove, mada je primjetan pad broja individualnih posjeta, a to je problem sa kojim se susreće većina ovakvih centara. Broj učesnika radionica se, takođe, vraća na period prije pandemije.
 
Jedan dio radionica organizovali ste sami, ali bilo je tu i sadržaja koje su realizovale omladinske organizacije koristeći resurse ovog centra?
-Sam kutak je, između ostalog, tu i kao neka vrsta podrške omladinskim organizacijama sa područja grada Bijeljina. Neke od tih organizacija se susreću sa problemom prostora i opreme za organizaciju različitih radionica i mi im tu izlazimo u susret, te im, bez naknade, ustupamo prostor. Naš cilj je da svaku dobru ideju i želju za radom koja dolazi od strane mladih, na neki način potpomognemo resursima kojima raspolažemo.
 
U proteklom periodu, Američki kutak često je bio i  dio kulturno-obrazovnih dešavanja u Bijeljini?
-Nastojimo da se uključimo u društveni život grada kroz organizaciju različitih izložbi i učešćem u njima. Ono što bih izdvojio je organizacija izložbe ,,Tri života sarajevske Hagade” u saradnji sa Muzejom Semberije, organizacija izložbe ,,Filatelistički kutak” u saradnji sa Poštama Srpske, zatim učešće u manifestacijama kao što su ,,Noć istraživača”, ,,Evropska sedmica mobilnosti” i mnoge druge u saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina, Narodnom bibliotekom ,,Filip Višnjić” i ostalim ustanovama sa područja grada.
 
U kojoj mjeri je Kutak do sada, uspio opravdati svoju namjenu prostora za učenje i druženje, ali i mjesta gdje mladi ljudi imaju priliku iskazati svoju kreativnost?
-S obzirom na to da smo najmlađi Kutak u BiH, te da smo započeli svoj rad u ,,nezgodnom” pandemijskom periodu za sve društvene centre ovog tipa, mogu slobodno reći da imamo razloga da budemo zadovoljni. Možda i najveću zahvalnost dugujemo dobroj saradnji koju imamo sa srednjim školama, ustanovama i organizacijama sa područja Bijeljine.
 
Šta bi ste od dešavanja, koja planirate u ovoj godini, izdvojili kao posebno zanimljivo?
-Za ovu godinu planiramo veći broj aktivnosti koji će biti usmjerene više na srednjoškolce i studente. Pored redovnih radionica, koje se odnose na engleski jezik, planiramo da nastavimo sa radionicom fotografije. Uskoro bi trebalo da okončamo izbor predavača za naše STEM radionice. Na mjesečnom nivou smo planirali tematska predavanja i radionice, recimo za mart smo planirali niz radionica koje se odnose na osnaživanje žena u društvu, kao i predavanje naših dama koje se bave ,,tipično muškim” profesijama. Sve ono što radimo, kao i način na koji zainteresovani mogu da se prijave za učešće, objavljujemo na našim društvenim mrežama.


​Semberske novine - Semberija info