UJEDINjENI ZA ZAUSTAVLjANjE NASILjA NAD ŽENAMA :: Semberija INFO ::

 

UJEDINjENI ZA ZAUSTAVLjANjE NASILjA NAD ŽENAMA


U organizaciji Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ u Centru za kulturu održana je konferencija za medije povodom promocije projekta ,,Ujedinjeni za zaustavljanje nasilja nad ženama“.
 
Na konferenciji su govorile programska direktorica u ,,Otaharinu“ Bojana Jovanović I predsajednica Udruženja žena ,,Romkinja“ Sabira Hašimović.
 
Kako je istaknuto, projekat ,,Ujedinjeni za zaustavljanje nasilja nad ženama“ je regionalni projekat koji je proveden u periodu od jula 2018. godine do jula 2019. godine, a podržan je od strane UN Women organizacije.  
 
-Projekat je regionalni, a proveden je u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Sve ove zemlje su članice Ujedinjenih nacija i Vijeća Evrope, te potpisnice brojnih međunarodnih akata koji se odnose na ljudska prava, jednakost i unapređenje položaja žena, ukazala je Bojana Jovanović istakavši da je cilj projekta da se doprinese razvoju mjera usmjerenih na višestruke nejednakosti i druge oblike diskriminacije i nasilja nad romskim ženama, kao i jačanje kapaciteta Romkinja kako bi bile u mogućnosti da prate, izvještavaju i zagovaraju provođenje međunarodnih standarda zaštite predviđenih Konvencijom Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u porodici ( Istanbulska konvencija) i Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije nad ženama ( CEDAW).
 
Kako je rečeno, specifičnost ovog projekta, u odnosu na neke druge projekte koji se bave ženskim ljudskim pravima, je da se po prvi put stavlja u fokus to u kojoj mjeri su Romkinje zaštićene međunarodnim standardima za zaštitu ženskih ljudskih prava.

 -U BiH je istraživanjem obuhvaćeno oko 200 Romkinja, te oko 50 predstavnika raznih institucija koje su zadužene za zaštitu ženskih ljudskih prava i generalno ljudskih prava, navodi Bojana Jovanović dodavši da je pored Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“, koje je koordiniralo ovaj projekat, u projektu učestvovalo Udruženje žena ,,Romkinja“ iz Bijeljine, Udruženje žena ,,Romska djevojka“ iz Prnjavora, Omladinska inicijativa ,,Budi mi prijatelj“ iz Visokog, Udruženje građana ,,Zemlja djece“ iz Tuzle, Udruženje žena ,,Maja“ iz Kravice i Centar za psihološku pomoć ,,Sensus“ iz Mostara.
 
Kao rezultat projekta proizašao je nacionalni izvještaj koji se zove ,,Glas Romkinja za ravnopravnost“. Nacionalni izvještaj je  dostupan u elektronskoj formi, a i putem veb sajta udruženja ,,Otaharin“. Pored nacionalnog, urađen je i regionalni izvještaj koji će biti predstavljen na konferenciji koja će se održati u Beogradu 18. septembra.
 
-U izvještaju ,,Glas Romkinja za ravnopravnost“ je sveobuhvatno predstavljeno na koji način se pomenuti standardi poštuju kada je u pitanju zaštita Romkinja od nasilja i diskriminacije, te dati zaključci i preporuke na koji način da se unaprijedi zaštita Romkinja, kaže Sabira Hašimović pojasnivši da je izvještaj nastao kao rezultat istraživanja koje je, pored Bijeljine, provedeno još u Tuzli, Mostaru, Bratuncu, Visokom i Prnjavoru.
U ovim bh. lokalnim zajednicama bavili su se problemom obrazovanja, zdravstvene zaštite, maloljetničkih brakova i zaštitom od nasilja, te ističu da se način na koji institucije predstavljaju svoj rad znatno razlikuje od subjektivnog doživljaja žena koje su bile izložene nasilju ili su bile izložene nekim oblicima diskriminacije.
 
Semberija INFO/ M: Rešidović