Veliki broj Bijeljinaca prisustvovao paljenju badnjaka na Gradskom trgu :: Semberija INFO ::

 

Veliki broj Bijeljinaca prisustvovao paljenju badnjaka na Gradskom trgu


Okupljeni oko drveta mira - oko badnjaka

Večeras je veliki broj građana Bijeljine i Semberije, na prepunom  Trgu kralja Petra Oslobodioca, ispred zgrade Gradske uprave, prisustvovao tradicionalnom paljenju badnjaka.

Nakon večernje liturgije, koja je služena u crkvi Svetog Georgija i litije kroz grad,  Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko - tuzlanski Fotije, blagosiljajući badnjak, rekao je da će badnjak večeras biti unesen u brojne pravoslavne domove, stanove, kuće, sela, gradove, svugdje tamo gdje živi srpski narod, jer je to narodni običaj.



 “Da budemo večeras okupljeni oko drveta mira, oko badnjaka, da budemo okupljeni oko Hrista Gospoda koji je došao na ovaj svijet da donese nebeski mir, ne prolazni, zemaljski, politički, već mir koji sjedinjuje čovjeka sa Bogom i taj mir će trajati, akobogda, na vjeke vijekova. Zato je Božić temelj svih drugih hrišćanskih praznika. Iz Božića je vaskrsenje, vaznesenje, praznik silaska Svetog duha na apostole i svi drugi praznici, cjelokupan godišnji fond praznika počinje i završava Božićem. Zato je danas veliki dan. Sjećamo se događaja iz  Vitlejema, kada se Gospod rodio u skromnoj pećini Vitlejemskoj”, poručio je vladika Fotije, poželivši gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću da, zajedno sa svojim saradnicima, Bijeljinu vodi putem mira, putem dobra i zajedništva.

“Ovdje žive u najvećem broju pravoslavni Srbi, ali ima i drugih naroda koji od nas treba da vide vrlinu, da vide na našim licima i u našim očima radost, jer je ovaj dan blagosloven dan. Neka ovaj grad ide putem mira, blagoslova Božijeg, napretka, razvoja, da u njega ljudi dolaze, nikada ne odlaze i da živimo u slozi jedni s drugima. Živjeli, Bog vas blagoslovio. Hristos se rodi”, poručio je vladika Fotije.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović, obrativši se tradicionalnim pozdravom: “Mir Božji, Hristos se rodi!” i poželio je da badnjak ozari svaki dom, svaku dušu i sve one koji praznuju ove hrišćanske praznike.
 “Večeras smo tu i da pošaljemo poruke mira, ljubavi, poštovanja prema svima koji žive na ovim prostorima. Želja nam je da živimo u miru, u međusobnoj slozi i ljubavi. Neka ovo veče donese radost i sreću svim ljudima dobre volje”, poručio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.


Semberija info - Lj. Ljubojević