U MANASTIRU SVETE PETKE U BIJELjINI OD JUČE ZNAMENjE CARSKOJ PORODICI: OVJEKOVEČILI ROMANOVE :: Semberija INFO ::

 

U MANASTIRU SVETE PETKE U BIJELjINI OD JUČE ZNAMENjE CARSKOJ PORODICI: OVJEKOVEČILI ROMANOVE



U porti Manastira Svete Petke, u bijeljinskom naselju „Pet jezera“, koji je, dok je bio aktivan arhijerej, izgradio, u ruskom stilu, tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, od juče se nalazi monumentalni spomenik, visok skoro pet metara, posvećen carskoj porodici Nikolaja Drugog Romanova.

 

Figurativnu kompoziju uradio je, u bronzi, vajar iz Beograda Miloš Komad, a taj dio spomenika finansirao je umirovljeni episkop Vasilije. Komletan projekat spomen obilježja, sa postamentom, i postavljanjem u portu, djelo je ruku ali i finansija akademika Draga Mirkovića, likovnog umjetnika, i njegove porodice, velikog humaniste i crkvenog dobrotvora. Mirković je odabrao i na umjetnički način ispisao, pored ostalog, poruke Sergeja Bektajeva, ruskog nacionalnog pjesnika, poruke cara Nikolaja Srbima, tekstove Sveta Petra Cetinjskog, Dostojevskog, Puškina…

                    
- Ovo je, od srca, dar rodu i našoj Crkvi uoči najvećeg i najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića - ističu darodavci. Želimo da, za sva vremena, budu, ne samo sabrane, već i razumljive i shvaćene ove poruke.Tragedija Romanovih nije samo njihova tragedija i ruskog naroda, već svih nas koji smo, sa njima, bili ostali i, sigurno je, da ćemo zauvek ostati bratski bliski.


Za Semberija info - Mladen Vasilić
​Foto - V. Mitrić