Petrović: I dalje ću vršiti realokacije budžetskih sredstava :: Semberija INFO ::

 

Petrović: I dalje ću vršiti realokacije budžetskih sredstava


Gradonačelnik Ljubiša Petrović, nakon što je završena današnja sjednica Skupštine grada, na kojoj je usvojen budžet grada za 2023. godinu, oštro je kritikovao amandmane koji su prije početka sjednice dostavljeni odbornicima i koji su omogućili promjenu strukture budžetskih pozicija za oko 2,9 miliona KM ili oko četiri odsto ukupnog budžeta.



“Amandmani koji su prije početka sjednice Skupštine grada dostavljeni odbornicima, oslikavaju stvarno stanje. Jedna jedina diskusija,koja je došla od strane odbornika skupštinske većine, od strane Mladena Petrovića, prilikom rasprave o regulacionim planovima, može se smatrati korektnom. Opet smo imali niz neutemeljenih, neargumentovanih diskusija. Amandman koji je dostavljen šezdesetak minuta prije početka sjednice, pokazuje da odbornike Koalicije protiv Bijeljine ne zanimaju bolesna djeca, te su oduzeli sredstva koja se odnose na tekuće pomoći za bolesnu djecu i bolesne sugrađane. Njih ne interesuju subvencije preduzetnicima i drugim privrednim subjektima za nabavku osnovnih sredstava, te je to druga stavka sa koje su oduzeli novčana sredstva. Odbornike skupštinske većine ne interesuju subvencije preduzetnicima i drugim privrednim subjektima za zapošljavanje. Njih ne interesuju subvencije koje se odnose na lakše funkcionisanje Gradske toplane, ne interesuju ih troškovi dezinsekcije, kao ni troškovi deratizacije. Njih ne interesuje funkcionisanje Higijeničarske službe i uklanjanje pasa lutalica sa ulica. Ne interesuje ih postavljanje nove saobraćajne signalizacije, postavljanje novih saobraćajnih znakova. Njih ne interesuje pošljunčavanje lokalnih makadamskih puteva, kao ni gradskih makadamskih puteva. Zbog toga građani pitanje udarnih rupa na asfaltu treba da postave odbornicima skupštinske većine”, izjavio je Petrović, naglasivši da odbornike skupštinske većine ne intersuje ni tekuće održavanje fasada u gradu, kao ni tekuće održavanje gradskih parkova.

“Očigledno, ne interesuju ih geodetske, a ni notarske usluge, informatičke i druge usluge. Ne interesuje ih čišćenje javnih površina, održavanje javnih zelenih površina, pa su i odatle oduzeli budžetska sredstva. Isto se odnosi na Zimsku službu održavanja puteva, na mjere energetske efikasnosti, na izgradnju komunalne infrastrukture. Ne interesuje ih asfaltiranje lokalnih nekategorisanih puteva. Takođe, ne interesuje ih izgradnja i asfaltiranje gradskih ulica, rješavanje eksproprijacije. Što se tiče izgradnje vodovoda u zaseoku Brđani, Mjesna zajednica  Banjica, ni to ih ne intersuje”, naveo je gradonačelnik Petrović.

“Naše odbornike u skupštinskoj većini ne interesuje izgradnja i održavanje grobalja. Oduzeli su sredstva i sa pozicije - izgradnja parkova i dječjih igrališta, sa budžetske pozicije za održavanje puteva, za sadnju drveća, za Gradsku boračku organizaciju, za fizičku kulturu. Budžetska umanjenja su izvedena i na poziciji održavanja vjerskih objekata, rekonstrukcije sportskih objekata”, izjavio je Petrović, naglasivši da  je skupštinska većina posebnim amandmanom zabranila, odnosno uskratila mogućnost  gradonačelniku  realokacije budžetskih sredstava sa jedne na drugu budžetsku poziciju, što je, kako je naveo, precizno propisano zakonom o budžetskom sistemu.

“Neka se o svemu ovome očituje i Ustavni sud Republike Srpske, jer ćemo ovu odluku poslati na ocjenu ustavnosti I zakonitosti. Mi ćemo i  dalje vršiti realokacije i nećemo poštovati takvu odluku”, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Petrović.

(Semberija info)