GRAD BIJELjINA UPLATIO 50.000 ZA BUSIJU :: Semberija INFO ::

 

GRAD BIJELjINA UPLATIO 50.000 ZA BUSIJU


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je danas potpisao nalog na osnovu kojeg je uplaćeno 50.000 konvertibilnih maraka kojim će Grad Bijeljina ove godine podržati izgradnju puta prema budućem turističko-rekreativnom i izletničkom kompleksu „Busija“ na Majevici. Prema odluci Skupštine Grada Bijeljina, ovo je samo polovina iznosa koji će iz bijeljinskog budžeta biti uplaćen za ovaj kompleks, a preostalih 50.000 KM biće obezbijeđeno iz budžetskih sredstava za 2020. godinu.

- Odlučili smo da finasijski podržimo izgradnju „Busije“, jer smatramo da će razvoj ovog turističkog centra doprinijeti unapređenju turizma i u Bijeljini, odnosno Semberiji i Majevici kao cjelini. Riječ je o ozbiljnom turističkom projektu sa odličnom lokacijom. Okružen je sa šest opština, kako u RS, tako i u Federaciji BiH, a nijedna nije dalje od 50 kilometara. Zajedničkom investicijom Bijeljine, Brčkog, Tuzle, Lopara i Uljevika ovaj kompleks dobiće regionalni značaj - naglasio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je dodao da će, pored turističkog značaja koji će „Busija“ imati za ove lokalne zajednice, izgradnja ovog turističkog kompleksa značajno će doprinijeti zapošljavanju i opstanku stanovništva na ovim prostorima.
Lokacija budućeg centra je idealna i za pripreme profesionalnih sportista, jer se nalazi na nadmorskoj visini od 840 metara i okružena je borovom šumom, što predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju.

Projektom je predviđeno da turističko-rekreativni i izletnički centar „Busija“ bude izgrađen na površini od oko 50 hektara. Na tom prostoru biće izgrađena ski-staza, sportska igrališta, jezera, biciklističke i pješačke staze, hoteli i etno-pijaca za prodaju domaćih proizvoda, kao i brojni dodatni sadržaji.

Investitor ovog višemilionskog projekta je Svetozar Ostojić, direktor i vlasnik kompanije „Megadrvo“ iz Bijeljine i direktor Udruženja „Viva natura“, koje gazduje   izletištem koje  se nalazi na lokaciji budućeg centra „Busija“.