Područna privredna komora Bijeljina: Povećan i izvoz i uvoz robe :: Semberija INFO ::

 

Područna privredna komora Bijeljina: Povećan i izvoz i uvoz robe


U godini koja je na izmaku, mjesta za veliko zadovoljstvo, kada su u pitanju privreda i privredna kretanja, i nema previše, izjavio je Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina na tradicionalnom godišnjem susretu s novinarima, istakavši da Područna privredna komora, zajedno sa Republičkom privrednom komorom, od Vlade Republike Srpske očekuju smanjenje, još uvijek izuzetno visokih, opterećenja na rad.



 „Imamo značajan broj neporeskih davanja, izraženi su problemi u finansiranju nekoliko sektora u Republici Srpskoj, poput zdravstvenog sektora, a izuzetno je visoka stopa nelikvidnosti kada je u pitanju funkcionisanje javnih preduzeća. Još uvijek je veliki  udio sive ekonomije u privredi RS. Ukoliko ovo uspijemo staviti u fokus rješavanja nadležnih institucija i nadležnih ministarstava, onda se možemo nadati uspješnijoj privrednoj situaciji u 2023. godini“, izjavio je Savić.

Optimizam zamijenjen pesimizmom  

Slavica Marković, direktor Područne privredne komore Bijeljina izjavila je da se početkom 2022. godine krenulo s optimizmom, jer je bilo riješeno pitanje pandemije virusa korona i postepeno smo se počeli vraćati u uobičajene radne tokove.



 „Međutim, ono što se dogodilo u Ukrajini, uticalo je na preokret kompletne situacije. Suočeni smo sa visokim cijenama energenata, repromaterijala, hrane, a sve je to uticalo na našu privredu, koja je mala i uglavnom uvozno orjentisana. Na taj način smo, praktično, uvezli inflaciju u RS i BiH.Što se tiče inflacije, do kraja oktobra 2022. godine, u odnosu na godinu dana ranije, ona je iznosila 14,7 odsto. Za jedanaest mjeseci inflacija je iznosila 11,7 odsto, što pokazuje da su cijene potrošačkih dobara u javnoj potrošnji rasle. Najviše su rasle cijene u sektoru hrane, mlijeka oko 42%, ulja oko 31%, a generalno poskupljenje hrane iznosilo je oko 24,4%. Što se tiče drugih ekonomskih pokazatelja za jedanaest mjeseci, izvoz je povećan za 21%, tako da je izvoz RS iznosio oko pet milijardi KM, dok je uvoz iznosio oko 6,5 milijardi KM. I uvoz je povećan za oko 29,8 odsto. Ovi podaci pokazuju da je naša privreda, do novembra ove godine,  dobro poslovala, uprkos povećanju cijena energenata i repromaterijala. 

Sektor građevinarstva ostvario veliki rast

Sektor građevinarstva je ostvario veliki rast u ovoj godini, što je uzrokovano visokim cijenama i potražnjom stanova. Ljudi su se opredjeljivali za to da novac ulažu u nekretnine. Digitalizacija ulazi u sve sfere života, tako da je i Privredna komora RS za privrednike napravila jednu digitalnu platformu „Info biz“, gdje se nalaze svi podaci o edukacijama, sajmovima, zakonima u proceduri i javnim raspravama, dakle, o svemu onome što može olakšati rad i poslovanje naših privrednika“, istakla je Slavica Marković, naglasivši da je u godini iza nas BiH dobila kandidatski status, što bi trebalo da bude pozitivan znak za strane investitore.

„ Dobijanjem kandidatskog statusa povećava se politička i ekonomska stabilnost, te očekujemo veći priliv investicija u godini koja je pred nama. Računamo i na lakši pristup fondovima EU. U 2023. godini, s obzirom na to da zavisimo od  inostranih poslovnih partnera, stabilizacija tržišta na globalnom nivou može uticati i na stabilizaciju  privrednog stanja kod nas“, izjavila je Slavica Marković, naglasivši da je zadržavanje radne snage jedan od ključnih zadataka u 2023. godini.


Semberija Info - Lj. Ljubojević