Uvedene nove PCR metode u laboratoriji Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Uvedene nove PCR metode u laboratoriji Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina


Uprava JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ danas je organizovala pres konferenciju povodom uvođenja novih procedura u PCR laboratoriji.

Prim. Dr Nela Mitrović, pomoćnik direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina kazala je da su se do sada u PCR laboratoriji rađena samo testiranja PCR SARS Cov2, a da od sada rade još tri metode, detekcija, genotipizacija i kvantifikacija HPV virusa, te detekcija i kvantifikacija Hepatitis B virusa i detekcija mycobacterium tuberkulosis – tuberkuloza.



- Profesor Nikola Tanić, zajedno sa menadžmentom i direktorom odlučio je da proširi metode testiranja na zahtjev naših načelnika da pacijenti ne bi morali da putuju u Banjaluku da rade te analize. Za pacijente je to bilo komplikovano, dobiju uputnicu sa primarnog nivoa, ali moraju otputovati da urade analize koje čekaju po nekoliko nedjelja, jer su se oni do sada radili samo na UKC Banjaluka. Mi smo željeli da im izađemo u susret, da se sada sve to radi u Bijeljini sa uputnicom sa primarnog nivoa. Za početak smo uveli  tri metode, detekcija, genotipizacija i kvantifikacija HPV virusa, te detekcija i kvantifikacija Hepatitis B virusa i detekcija mycobacterium tuberkulosis – tuberkuloza, a sve metode vršiće se PCR metodom u realnom vremenu“, istakla je Mitrovićeva i dodala  da je njihova PCR laboratorija prije šest mjeseci sertifikovana Standardom 15189 od strane „BATA“, te da su njihovi nalazi priznati u cijelom svijetu.



- Kada govorimo o medoti PCR u realnom vremenom i metodama molekularne medicina, najsofisticiranija i najpreciznija metoda koja omogućava ne samo detekciju biološkog materijala, nego i kvantifikaciju tog istog materijala. Prva metoda koju smo uveli je detekcija HPV virusa, genotipizacija, i kvantifikacija i i smo uspjeli da tri različite metode spojimo u jednu. Možemo ova tri rezultata da dobijemo jednom reakcijom, što skraćuje vrijeme, a pouzdanost rezultata  je maksimalna. U mogućnosti smo da od stotinjak različitih genotipova HPV virusa koji postoje, detektujemo i odredimo 14 kritičnih , koji imaju maligni potencijal. Hepatitis B virus je druga metoda koju radimo i ona ne zahtjeva genotipizaciju, već samo detetkciju i kvantifikaciju, jer je kliničarima jako važno ako ima virusa, koliko ga ima i jako je važno da se tokom terapije prati da li virus pada. Treća metoda koju radimo je tuberkuloza, koja je još uvijek prisutna u našoj populaciji. Metode koje su do sada postojale, postojaće i dalje samo što uvodimo novu, dodatnu“, pojasnio je prof. Dr Nikola Tepić, molekularni biolog.

Semberija info - S. Ristanović