Burno u Bijeljini: Odluka o Petroviću do Božića :: Semberija INFO ::

 

Burno u Bijeljini: Odluka o Petroviću do Božića


BIJELjINA - Gradski odbor SNSD-a zvanično je otvorio priču o opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, a konačna odluka mogla bi biti poznata već u prvim danima januara, kada stavove o tome zauzmu i njihovi koalicioni partneri sa kojima imaju i većinu u Skupštini.

Iz koalicije okupljene oko SNSD-a su, između ostalih, SDSS, DEMOS, SP, US i Pokret za Bijeljinu, u nekoliko navrata je ukazivano na to  da Petrović (SDS) ne vodi dobro grad u Semberiji, ali ovaj put su otišli korak dalje.

Predsjednik bijeljinskog odbora SNSD-a Miroslav Milovanović za “Glas” je potvrdio da su otvorili temu Petrovićevog opoziva nakon što je, kako kaže, bespotrebno zakomplikovao dodjelu pomoći od 250 KM penzionerima, sa najnižim primanjima nakon što je u parlamentu usvojen taj amandman.

- Od početka imamo zamjerki na njegov rad, ali sada, umjesto da jednostavno ovaj posao završe u koordinaciji sa Fondom PIO, koji ima na jednom mjestu sve evidencije i spiskove penzionera, oni su zatražili od penzionera da dostave dokaze u gradsku upravu da imaju najnižu penziju, a ima ih oko 1.000, gužve su, ljudi odustaju jer ne mogu da stoje u redu. Mogli su elegantno da to završe putem Fonda, ali su odlučili da maltretiraju penzionere - tvrdi Milovanović.

To je, kako kaže, bila kap koja je prelila času te su i zatražili da se o tome, odnosno o ideji opoziva, izjasne i stranke sa kojima su u koaliciji.

- Zaključeno je da svi oni o tome rasprave na sjednicama organa stranaka i odluče da li u to treba ići ili ne. Dogovor je da sve te procedure završe do Božića, nakon čega bismo išli ili u opoziv ili konačno odustali od te priče - rekao je Milovanović.

Podrška najavljenom opozivu je stigla i iz DNS-a. Član Predsjedništva i predsjednik Regionalnog odbora Savo Popić juče je poručio da je Petrović mogao da mnogo više učini za Bijeljinu, ali i da očigledno nije dorastao poziciji gradonačelnika drugog po veličini grada u Republici Srpskoj.

- Ili umiješ ili ne, a Vi očigledno ne umijete - poručio je Popić.

Poziv SNSD-a će razmotriti i u DEMOS-u.

- Vjerujem da je ta odluka ozbiljno pripremljena i da nije napamet donesena, tako da će DEMOS svoj konačan stav donijeti kada je razmotri - izjavio je prvi čovjek te stranke Nedeljko Čubrilović.

Petrović, koji je za gradonačelnika izabran na izborima 2020. godine, nije juče odgovarao na telefonske pozive. Na izborima ga je podržao i PDP, a u toj stranci smatraju da su veće šanse da do opoziva ne dođe.

- Priča o njegovoj smijeni je stara skoro koliko i njegov mandat, tako da se to spominje u Bijeljini već dvije godine. Mislim da do toga, ipak, neće ni doći, čim se o tome toliko priča. Oni koji imaju 25 od 31 odbornika da su za taj opoziv pokrenuli bi da odavno. Imaju većinu da donesu odluku o tome i ne vidim zašto bi se dizala tolika tenzija i pompezno najavljivala, kada sve mogu lako - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Gradskog odbora PDP-a Slaviša Mraković.

Budžet

Jedan od razloga zbog kojih smatraju da neće doći do opoziva jesu tačke koje dolaze pred bijeljinske odbornike u narednim danima.

- Nalazimo se pred usvajanjem rebalansa i budžeta za narednu godinu. Postoje kompromisi i dogovori, tako da strane nisu baš toliko “zaraćene” koliko se čini u javnosti - ocijenio je Slaviša Marković.


Glas Srpske