TRADICIONALNA PROSLAVA 8. AVGUSTA U JANjI: Nezaobilazno druženje pored rijeke Drine :: Semberija INFO ::

 

TRADICIONALNA PROSLAVA 8. AVGUSTA U JANjI: Nezaobilazno druženje pored rijeke Drine


Mnogi od Janjana koji trenutno žive i rade u inostranstvu, svoje godišnje odmore podesili su upravo prema ovom značajnom datumu. Kažu, teferič na obali rijeke Drine nikako ne žele propustiti.

 Na lokalitetu Navoz, kod motela ,,Plaža” na obali rijeke Drine, obilježen je osmi avgust, Dan oslobođenja Janje od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu koji je, od 2008. godine, ujedno i Dan mjesne zajednice Janja. Organizacioni odbor se i ove godine potrudio da ova tradicionalna proslava bude upotpunjena različitim sadržajima, pa je tako imala svečani, kulturno-zabavni i sportski dio.



 Predstavnici Mjesne zajednice i potomci stradalih u Drugom svjetskom ratu su dan uoči obilježavanja ovog značajnog datuma položili cvijeće i vijence na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora.



 Na sam Dan mjesne zajednice, osmog avgusta, od ranog jutra počelo je okupljanje i druženje pored Drine, u hladu visokih stabala topola. Prijatna atmosfeta i dobro raspoloženje širili su se kako je dan odmicao.

 Janjani kažu da ih uvijek posebno raspoloženje preplavi kad ugledaju prizor  kako se rijeke ljudi počnu slivati na obale Drine. Naime, osmog avgusta veliki broj mještana Janje, gostiju iz susjednih mjesta, ali i iz inostranstva, okupi se da zajedno proslave ovaj dan. Manifestacija je to koja se tradicionalno organizuje, a upotpune je svojim atraktivnim nastupom članovi BKUD-a ,,Mula-Alija Sadiković” iz Janje, te lokalni pjevači, održava se takmičenje u gađanju glinenih golubova, a članovi Udruženja ribara ,,Drina” iz Janje na ovaj dan umjesto ribarskih štapova uzmu varjače u ruke i za sve posjetioce pripreme besplatnu riblju čorbu.   

 U pravcu razvoja i napretka

 Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja Azem Aletović je ponosno istakao da se u prethodnom periodu puno toga uradilo. Radilo se na infrastrukturnoj mreži, urađene su i asfaltirane neke nove ulice, ali od posebne važnosti je projekat zaštite Janje od poplava.

- Idemo u pravcu razvoja i napretka. Najveći projekat je proširenje korita rijeke Janje koja nas je najviše plavila i zato je to najveći projekat u istoriji naše mjesne zajednice, istakao je Aletović, te dodao da je do sada propusnost korita u rijeci Janji bila 100 kubika u sekundi, a po okončanju projekta imaće 300 kubika u sekundi, što će, kako kaže, u potpunosti da zaštiti Janju, 

Mustafa Gradaščević i Azem Aletović
 
Čestitajući Dan mjesne zajednice, ispred Gradske uprave grada Bijeljine, potpredsjednik Skupštine grada Mustafa Gradaščević, građanima Janje je zaželio da nastave da razvijaju svoju mjesnu zajednicui i dalje  njegujući duh tolerancije i ljudske topline, što daje identitet ovojoj mjesnoj zajednici.

-Ono na čemu posebno sad radimo je da pronađemo način kako da zadržimo mlade i zaustavimo njihov odlazak u zapadnoevropske zemlje, kaže Gradaščević istakavši da je u toku realizacija projekata zaživljavanja industrijske zone  u Janji, te otvaranje dva tržna centra, koja će moći da zaposle oko 100 ljudi, što nije mali broj kad je riječ o ovoj mjesnoj zajednici.

Semberija INFO / M. Rešidović