Gradonačelnik Petrović najavio tri paketa pomoći :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Petrović najavio tri paketa pomoći


Grad Bijeljina će u narednih nekoliko dana uplatiti “trinaestu” penziju za 1.200 najugroženijih bijeljinskih penzionera koji primaju minimalnu penziju u iznosu od 232,55 KM, najavio je gradonačelnik Ljubiša Petrović na današnjoj konferenciji za štampu. Penzioneri iz ove kategorije će, sa kopijom lične karte i kopijom tekućeg računa, u naredna dva do tri dana moći da se u Gradskoj upravi prijave za pomoć od 242 KM.

“Prvi put sa lokalnog nivoa Gradska uprava će uplatiti pomoć za oko 1.100  do 1.200 demobilisanih boraca, prema spisku i uputstvima Ministarstva rada i boračko - invalidske zaštite. Ta pomoć će iznositi 100 KM pojedinačno  za demobilisane borce koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i taj iznos će im biti uplaćen do kraja decembra”, izjavio je Petrović, naglasivši da neće izostati ni tradicionalna podjela Božićnih pečenica za oko 250 najugroženijih porodica iz ove kategorije. On je tom prilikom najavio i izradu socijalne karte kako bi se sistemski počela rješavati pitanja materijalne pomoći za demobilisane borce.

“Obezbijedili smo i 50.000 KM za bolje poslovanje preduzeća “Patriot” u kojem rade ratni vojni invalidi. Treća mjera odnosi se na direktnu podršku porodici i pronatalitetnoj politici. Do kraja godine isplatićemo sve subvencije za roditelje čija se djeca nalaze u privatnim vrtićima, koje nisu isplaćene za protekla četiri mjeseca. Predložili smo da ova subvencija sa sadašnjih 10 odsto bude  povećana na 20 odsto u narednoj godini. Povećaćemo i subvenciju za učenike koji koriste javni prevoz i njima će sa dosadašnjih 25 KM ta subvencija biti povećana na 35 KM. I ta pomoć biće uplaćena za period od septembra do kraja decembra, u iznosu od po 40 KM po učeniku”, izjavio je gradonačelnik Petrović, preciziravši da je stiglo oko 746 zahtjeva za tu subvenciju. Još za oko 314 učenika provjeriće se mogućnost uplate ove subvencije do kraja godine.

Gradonačelnik Petrović je izjavio da će djeca samohranih roditelja i djeca s poteškoćama u razvoju imati besplatan prevoz do škole. Kao “istorijsku mjeru” u lokalnom budžetu naveo je i odluku da se uplati oko 40.000 KM direktne pomoći  privatnim vrtićima koji imaju potpisane ugovore sa Gradskom upravom.

U nastavku konferencije za štampu Petrović je govorio o opremanju novog objekta  kod Saborne crkve za vrtić “Đurđevak, a podsjetio je i na značaj projekta podjele besplatnih udžbenika osnovcima u ovoj školskoj godini, uz prijedlog da u narednoj školskoj godini za osnovce bude besplatan i školski pribor. Gradska uprava će obezbijediti i stipendije za svih 66 studenata koji su se javili na konkurs za dodjelu stipendija, iako je bilo planirano da se podijeli 36 stipendija.

Kao izuzetno značajan potez, gradonačelnik Petrović je najavio isplatu 1.230.000 KM  poljoprivrednicima na ime ublažavanja posljedica ovogodišnje suše, što će iznositi 100 KM po hektaru. On je naglasio da je i u ovoj oblasti napravljen istorijski iskorak, jer će ukupno iz gradskog budžeta za podsticaje u poljoprivredi u ovoj godini  biti izdvojeno 3.630.000 KM, što iznosi više od pet odsto gradskog budžeta.

Što se tiče projekata za narednu godinu, biće nastavljena izgradnja Vatrogasnog doma, te učionica za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi, a rebelansom budžeta obezbijeđena su i sredstva za rekonstrukciju škola i pet ambulanti porodične medicine, u Majevičkoj ulici, u gradu, u Velikoj Obarskoj, Gornjem Crnjelovu, Suvom Polju i Brodcu. Biće obezbijeđena sredstva i za izgradnju domova kulture u Amajlijama i Trnjacima. Najavljena je i izgradnja tri dječija igrališta i za tu namjenu biće obezbijeđeno 150.000 KM.  U narednoj godini otpočeće izgradnja novog gradskog parka, biće projektovana i atletska staza, istakao je Petrović.

(Semberija Info)