Podijeljeni novogodišnji paketići najmlađim članovima Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Podijeljeni novogodišnji paketići najmlađim članovima Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina


U sklopu obilježavanja Božića po grigorijanskom kalendaru, danas je održano Božićno bogosluženje u Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Bijeljini. Takođe, najmlađim članovima Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina podjeljeni su novogodišnji paketići koje je obezbijedila Gradska uprava Grada Bijeljina i paketiće koje je obezbijedio Biskupski ured Slovaka iz Novog Sada.



Danijel Štefek, predsjednik Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina, rekao je da današnji događaj predstavlja ujedno i završnu radionicu projekta „Slovački jezik u srcu i na usnama“, koji je podržan i finansiran od strane Gradske uprave Grada Bijeljina, ureda za Slovake i Ministarstva prosvjete i kulture RS.



- Ovaj projekat se već treću godinu za redom provodi i cilj projekt je učenje jezika, kulture i običaja, prvenstveno među mlađim naraštajima.Očuvanje identiteta, jezika i pisma jedno od osnovnih obilježja jednog naroda. Naše Udruženje godinama u nazad se trudi da očuva identitet Slovaka na ovim prostorima“, kazao je Štefek i istakao da je ova godina bila veoma uspješna za Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ te da su u toku jula ove godine realizovali projekat „Pozorišne ljestvice“, ali i da su zahvaljujući Gradskoj upravi Grada Bijeljina realizovali projekat klimatizacije Slovačke crkve.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine istakao je da Grad Bijeljina nastavlja tradiciju da bude oslonac i podrška Slovačkoj zajednici u gradu Bijeljina, te da će tako biti i u budućnosti.



- Gradska uprava sa Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ ima izuzetno lijepu saradnju, odnosno Odjeljenje za društvene djelatnosti kada je u pitanju pisanje projekata ispred ovoga udruženja i svega onoga što će ovom udruženju pomoći da sačuva identitet, kulturu, pismo i jezik. Imajući u vidu da je Slovačka zajednica BiH najmnogobrojnija u Bijeljini i smatram da grad Bijeljina kao multietnički sve te različitosti pretvara u bogatstvo, a njih u prednosti“, naglasio je Petrović i ovom prilikom  svim vjernicima koji Božić slave po grigorijanskom kalendaru čestitao predstojeći praznik i poželio mnogo mira, zdravlja, sreće i napretka.

Ana Petrović, svešteno lice Evangelističke crkve kazala je da je veoma važno da se okuljaju, kako preko crkve, a isto tako i preko udruženja.



- Jedan deo Slovačke tradicije, svakako su i praznici koji su pred nama. Okupljamo se kada smo god u mogućnosti,  jer je veoma važno da se čuje Slovačka reč i da mala deca nauče kako se obeležavaju ti dani. Naša bogosluženja su dvojezična, imamo i slovačke pesme i propovedi i čitanja na srpskom jeziku, jer ima mnogo mešovitih brakova da bi svi članovi tih porodica to mogli da razumeju“, kazala je Petrovićeva.


Semberija info - S. Jovanović