KRAGUJEVAC I BIJELjINA OTVARAJU SARADNjU U OBLASTI DJEČIJE ZAŠTITE :: Semberija INFO ::

 

KRAGUJEVAC I BIJELjINA OTVARAJU SARADNjU U OBLASTI DJEČIJE ZAŠTITE


Delegacija Grada Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, boravila je danas u Kragujevcu, kako bi se upoznala sa iskustvima ovog grada u oblasti unapređenja socijalne zaštite djece i mladih, ali i drugim oblastima važnih za lokalnu zajednicu.

Pored posjete Gradskoj upravi i razgovora sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i članicom Gradskog vijeća zaduženom za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordanom Damnjanović, delegacija Bijeljine je posjetila Centar za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“.U Bijeljini je izražen problem dječijeg prosjačenja, odnosno, zloupotrebe djece u ove svrhe, pa je osnivanje Dnevnog centra za djecu u riziku, koji treba da preraste u Prihvatilište, prepoznato kao mogućnost za rješenje tog problema.

- Mi smo preduzeli prve korake ka osnivanju Prihvatilišta za djecu u riziku, a Grad Kragujevac kao primjer dobre prakse nam je pružio mogućnost da sa nama podijeli dugogodišnji posvećeni rad i iskustvo u rješavanju zahtjevnog i izazovnog zadatka koji je pred nama. Siguran sam da ćemo ovdašnja iskustva, od izgradnje funkcionalnog objekta, pa do primjene zakonskih regulativa moći primijeniti u Bijeljini, jer nam je cilj unapređenje brige o djeci čija su prava ugrožena zbog nebrige ili zloupotrebe od strane porodice i drugih činilaca društva - istakao je gradonačelnik Petrović nakon razgovora u Gradskoj upravi i Centru „Kneginja Ljubica“, dodavši da su otvorene mnoge druge teme u kojima je moguće otpočeti i razvijati saradnju, prije svega ekologija i zaštita životne sredine.Gradonačelnik Petrović je podsjetio i da Bijeljina već ima nesebičnu podršku  Republike Srbije u oblasti unapređenja uslova za školovanje i razvoj mladih, ali i u izgradnji ifrastrukture, prije svega, novog mosta u Rači i kraka auto-puta od Rače do Bijeljine.

Gradonačelnik Kragujevca je takođe izrazio otvorenost za saradnju i razmjenu iskustava između dva grada.

- Razmenu iskustava i znanja primenjujemo i sa drugim gradovima, jer su se uvek pokazali kao dobra praksa i model poslovanja. Grad Kragujevac i Gradska uprava za društvene delatnosti izaći će u susret i pomoći u svim segmentima u kreiranju tako zahtevnog i odgovornog sistema jer su u pitanju osetljive društvene kategorije - najavio je gradonačelnik Dašić, a posjetu delegacije iz Bijeljine ocijenio kao uspješnu i dodao da postoji mogućnost razvijanja saradnje i u drugim oblastima.Dr Gorana Damnjanović je navela da Centar za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“ postoji od 2011. godine i da ima 17 licenciranih usluga u oblasti socijalne zaštite.

- Sistem u Republici Srpskoj i kod nas nije isti ali im stojimo na raspolaganju za preuzimanje modela po kojem funkcioniše Centar ‘’Kneginja Ljubica’’ – rekla je dr Damnjanović.