KROS RTS-a SLjEDEĆE GODINE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

KROS RTS-a SLjEDEĆE GODINE U BIJELjINI


Gradonačelnik Ljubiša Petrović učestvovao je u radno-svečanom sastanku u organizaciji čelnika Krosa RTS-a, na kome su, takođe, učestvovali i ministar prosvete Srbije Branko Ružić, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, poznati srpski košarkaš i državni sekretar u ministarstvu sporta Marko Kešelj, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković, direktor Srpskog atletskog saveza i legenda srpske atletike Slobodan Branković i drugi visoki sportski i gradski funkcioneri, kao i Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini.

Na sastanku su sabrani utisci i sagledani rezultati ostvareni u 2022. godini, a razgovaralo se i o konceptu Krosa RTS-a za 2023. godinu.

- Naredne godine Kros RTS-a planiramo da prenesemo preko granice, ako je Drina ikada i bila granica - rekao je, između ostalog, Stevan Kovačević, osnivač i direktor Krosa RTS-a. 

- Gradu Bijeljina zaista je čast reći jedno veliko „da“ organizaciji ove, ne bih rekao manifestacije, niti projekta, nego državnog interesa oko koga se svi sabiramo. Sabiramo našu dijasporu i mlade ljude, učeći ih pravim životnim vrijednostima, promovišući sport i zdrav život. Hvala i našem dekanu Daliboru Steviću što je ostvario saradnju i što ćemo zajedno organizaciono, logistički, moralno i materijalno dati puni doprinos da budemo dobri domaćini Krosu RTS-a izvan Republike Srbije, rekao je Petrović. 

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević rekao je da su djeca iz Republike Srpske ranijih godina već učestvovala na ovom takmičenju, ali da će se sada po prvi put jedan grad Republike Srpske, a to će biti Bijeljina, naći u ulozi domaćina ove manifestacije.
Ministar prosvete Srbije Branko Ružić istakao je da su upravo ovakvi projekti adekvatan odgovor gorućim izazovima današnjice, kao što je vršnjačko nasilje.

- Pored promovisanja kraljice sportova, afirmacija naših kulturnih vrijednosti, tradicije, ćirilice i srpskog jezika, i sve ono što je proteklih godina kroz ovaj projekat urađeno daje nam za pravo da kažemo da nam je budućnost ipak svijetla.

- Rijetki su događaji koji se organizuju u Srbiji, a da imaju odjeka i u dijaspori i obrnuto, ali Kros RTS-a kao kopča već dvadesetak godina povezuje jedan narod, jer na kulturnom i sportskom nivou granice ne postoje, rekao je Arno Gujon.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović izrazio očekivanje da će se grad Bijeljina potruditi da bude dobar konkurent gradovima Srbije koji su se do sada pokazali kao odlični domaćini Krosu RTS-a, kao što je to ove godine bio Grad Leskovac.