PRIRODA IZGUBILA KALENDAR: Lijeska izresala, žbun procvjetao :: Semberija INFO ::

 

PRIRODA IZGUBILA KALENDAR: Lijeska izresala, žbun procvjetao


Iako smo zakoračili u decembar, neki detalji u okruženju nam daju sliku ranog proljeća. U centru Bijeljine, u jednom dvorištu, zabilježili smo lješnik koji je izresao, a ukrasno žbunje, na više mjesta u gradu, koje cvjeta u rano proljeće, ispupalo i procvjetalo...

Šta reći, osim da je priroda izgubila kalendar.



Na pitanje šta se ovo u prirodi dešava, stariji sugrađani nam objašnjavaju da je to najvjerovatnije zbog temperatura neuobičajenih za ovo doba godine, a prvenstveno što nije bilo ozbiljnijeg mraza.

- Do sada u Semberiji nije bilo ozbiljnog mraza, a bilo je i sunca, pa su biljke ,,poremetile'' svoj uobičajeni ciklus. Sve se promijenilo – ljudi nisu kao prije, pa je za očekivati i da se priroda ,,poremeti''. Kako se ponašamo, tako nam i jeste. Plašim se da bi nam zima mogla biti ,,oštra'' i duga, pa da u proljeće, kada bi trebalo da se biljke ,,bude'' , naročito voće, pupoljke ,,sprži mraz'' i onda smo obrali ,,zelen bosta''. Ali, kakvi smo, sve je ovo još dobro'', poručuje jedan stariji Semberac za portal Semberija info i skreće pažnju i na dešavanja u Ukrajini.

- Vidite koliko je samo kojekavih projektila ispaljeno u Ukrajini, pa sve to ostavlja traga i u prirodi. Atmosfera se zagrijava, temperature rastu i onda je realna posljedica da u decembru biljke cvjetaju i resaju'', zaključuje ovaj starina.