Stručno predavanje i diskusija: Opravdanost i sigurnost HPV vakcine za djecu :: Semberija INFO ::

 

Stručno predavanje i diskusija: Opravdanost i sigurnost HPV vakcine za djecu


U subotu, 3. decembra u 15 časova, u Kulturno-muzejskom centar Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini biće održano stručno predavanje na temu ,,Opravdanost i sigurnost HPV vakcine za djecu''.

Povodom godišnjice povodom Međunarodnog dana dječjih prava i povodom godišnjice od potpisivanja memoranduma o saradnji između dva bratska udruženja, Udruženje građana „Roditelji ZA prava djece“ u saradnji sa Udruženjem građana „Lekari i roditelji za nauku i etiku“ iz Republike Srbije organizuje ovo predavanje.

Kako je najavljeno, govoriće profesor dr Drago Đorđević, profesor patofiziologije; profesor dr Violeta Stanimirović, klinički farmakolog; dr Slavica Aranđelović, ljekar, pored klasične bavi se i kvantnom medicinom; dr Borislav Antonijević, ljekar, specijalista ginekologije i akušerstva. Prisutnima će se obratiti i Nada Gladović predsjednik UG „Lekari i roditelji za nauku i etiku“.

Ovo stručno predavanje i diskusija na temu „Opravdanost i sigurnost HPV vakcine za djecu“ ima za cilj da predavači roditeljima i široj javnosti ukažu na važne informacije o ovoj vakcini koja je najnovijim izmjenama i dopunama u Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske uvedena kao preporučena.
 
Povod za organizovanje ovakvog događaja jeste praksa u zemljama okruženja koje putem škola pozivaju roditelje da vakcinišu djecu osnovnoškolskog uzrasta ovom vakcinom, bez davanja informacija o bezbjednosti ove vakcine za djecu. Prije nego ista praksa zaživi i na našim prostorima, osjećamo potrebu da roditeljima pružimo detaljne informacije o ovoj vakcini, zasnovane na stručnim, medicinskim podacima i ukažemo na činjenicu da postoje i drugi vidovi prevencije i zaštite zdravlja djece.

Svaki roditelj snosi odgovornost za zdravlje i vaspitanje svog djeteta. Da bi roditelji mogli da donesu odluku koja je u najboljem interesu djeteta, potrebne su im tačne, pouzdane i stručne informacije od medicinskih radnika koji se rukovode kako moralnim i etičkim principima od kojih je najvažniji primum non nocere „primarno je ne naškoditi“.


Udruženje građana "Roditelji ZA prava djece"