GRADSKA UPRAVA BIJELjINA: OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN PRIJEVREMENO ROĐENE DJECE :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA BIJELjINA: OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN PRIJEVREMENO ROĐENE DJECE


Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, obilježen je puštanjem ljubičastih balona koji simbolizuju osjetljivost i izuzetnost. Majka prijevremeno rođenih blizanaca Tatjana Terzić zahvalila se na organizaciji povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, jer smatra da je potrebna edukacija, kako bi se budući roditelji, ukoliko dođe do prijevremenog porođaja, znali kako da reaguju i postupaju.

- Nije riječ o tragičnoj dijagnozi, ali je potrebno znati šta to zapravo znači. Važno je da postoji podrška porodice, prijatelja, ali i sistemska podrška”, rekla je Terzićeva i dodala da su njeni mališani, koji su starosne dobi 16 mjeseci, danas zdrava i vesela djeca, a po rođenju je bilo određenih zdravstvenih problema koji su riješeni. 



Doktor Sanja Tanacković Stanković, koja radi kao profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-medicinskoj školi, pojasnila da su prijevremeno rođena djeca, djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće.
 
- Prijevremeno rođena djeca su osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima. Najčešći problem sa kojim se prijevremeno rođena djeca suočavaju je sazrijevanje pluća, ali mogu da se jave i drugi zdravstveni problemi. Postoji knjiga koju je napisala jedna majka prjevremeno rođene djece, “Od strepnje do nade”, odnosno, kako je za roditelje svaki dan nova strepnja šta će se u toku dana desiti, a sa druge strane odlaze neonatologu sa nadom da će biti boljitka”, rekla je Tanacković Stanković i dodala da se jedno na desetoro djece rađa prije vremena.

U ime Gradske uprave, govorila je Ljubica Mlađenović, podsjetivši da je Međunarodni dan prijevremeno rođene djece prvi put obilježen  17. novembra 2009. godine, te da će Grad Bijeljina usmjeriti pažnju prijevremno rođenoj djeci.

- Roditelji su nam se obratili da zajedno organizujemo i obilježimo ovaj dan, što smo svakako prihvatili i podržali, a podsjetiću da Grad Bijeljina ima i usvojen dokument o populacionoj politici, tako da se s pažnjom bavimo  svom našom djecom u gradu i želimo da budemo na raspolaganju njihovim roditeljima”, rekla je Mlađenovićeva.


Semberija info - O. Stjepanović