Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Dom zdravlja Bijeljina organizovao besplatne preventivne preglede :: Semberija INFO ::

 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Dom zdravlja Bijeljina organizovao besplatne preventivne preglede


Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Dom zdravlja Bijeljina organizovao je danas u Tržnom centru Tom, besplatne preventivne preglede mjerenja šećera u krvi, holesterola i mjerenje pritiska.



Borko Kojić, ljekar opšte prakse Doma zdravlja Bijeljina,  ističe da je u posljednje vrijeme evidentan porast oboljelih od dijabetesa, posebno u mlađoj životnoj dobi, čemu doprinosi način života, brza ishrana i stres.



- Savjetujem svim starijim osobama, koji imaju porodičnu anamnezu, ko osjeti simptome dijabetesa da se javi, da dođe da provjerimo. Najčešći simptomi dijabetesa su suvoća usta, učestalo mokrenje, nekontrolisana žeđ, gubitak težine, umor, ali sve su to nespecifični simptomi koji bi mogli, a i ne moraju da znače da je to dijabetes, tako da je ipak najbolje da dođete na pregled. Najveći problemi koje stvara dijabetes su mikro i makro vaskularne komplikacije koje su javljaju kada je šećerna bolest u odmaklim fazama. Ukoliko se pacijent redovno kontroliše, pazi na ishranu, na životne navike, redovno uzima terapiju, do toga praktično i ne mora da dođe“ , rekao je doktor Kojić.

Prema zvaničnim podacima u BiH je registrovano 399.000 oboljelih od dijabetesa, od kojih u Republici Srpskoj oko 100.000, a u svijetu godišnje od dijabetesa i komplikacija usljed tog oboljenja umre četiri miliona ljudi.


Semberija info - S. Nikolić