MUZEJ SEMBERIJE: ARHIVSKO-DOKUMENTACIONA ZBIRKA :: Semberija INFO ::

 

MUZEJ SEMBERIJE: ARHIVSKO-DOKUMENTACIONA ZBIRKA


Muzej Semberije planira realizovati projekat za formiranje arhivsko-dokumentacione zbirke o trenucima raspada SFRJ i uzrocima koji su doveli do ratnih sukoba u BiH i svega što se u to vrijeme dešavalo na prostoru Semberije i Majevice.

-Inicijativa je potekla od članova Predsjedništva i Savjeta za narodnu odbranu Skupštine opštine Bijeljina iz perioda 1990, 1991. 1992. godina.  Sastanak smo imali i 1. aprila 2022. godine kad smo donijeli zaključak da se oformi arhivski centar koji bi sakupljao dokumente, fotografije i sve informacija za period 1992. do 1995. godine, te u period raspada SFRJ i ratnih dešavanja na teritoriji BiH, sa akcentom na teritoriju Bijeljine”, rekao je direktor Muzeja Momčilo  Koprivica. On je dodao da su se u dogovoru sa nekadašnjim predsjednikom Opštine Bijeljina Cvijetinom Simiće, uslaglasili da to bude arhivska muzejska zbirka, koja će okupiti sve ono što je značajno za taj period.

-Zbirka bi obuhvatila period od raspada SFRJ i ratnih dešavanja u Semberiji i Bijeljini, a to bi bio značajan doprinos za kulturu sjećanja. Nadam se da će Gradska uprava i sve relevantne insitucije dati podršku Muzeju kako bismo kvalitetno uradili zbirku iz koje bismo napravili monografiju koja će govoriti o tim događajima”, rekao je Koprivica i dodao da su rebalansom budžeta tražili inicijalna sredstva za početak projekta.  Cvijetin Simić, nekadašnji predsjednik Opštine istakao da već dugi niz godina pokušavaju da realizuju ovaj projekat, ali nije bilo sluha od nadležnih.

-Žalosno je da i nakon 30 godina Bijeljina nema arhiv, a u Gradskoj upravi nema čak ni originalnih odluka iz tog perioda. Mislim da ćemo najviše dokumenata morati tražiti iz Haškog tribunal, a ono što moram naglasiti je da Bijeljina nema nikakvog razloga da se stidi ili da starhuje od dokumenata i aktivnosti iz tog perioda. Dosadašnje lokalne uprave nisu imale razumijevanja, ali od aktuelne Gradske uprave i Skupštine grada imamo nagovještaje da će nam rebalansom budžeta obezbijediti sredstva, na čemu smo unaprijed zahvalni”, rekao je Simić. Podršku inicijativi za realizaciju projekta dao je i predsjednik BORS Radan Ostojić.

-Arhivska građa iz tog peroda treba da se prikupi, objedini i da se čuva, jer to je period odbrambeno-otadžbinskog rata. Arhivska građa iz tog perioda će doprinijeti istini i spriječiti spekulacije”, rekao je Ostojić i dodao da projekat ima podršku BORS i Gradske boračke organizacije, te očekuje da podrška neće izostati ni od Grada Bijeljina i republičkih  insitucija.