OKRUGLI STO NA TEMU „ZAŠTITA PRAVA DJETETA U ALTERNATIVNOJ BRIZI“ :: Semberija INFO ::

 

OKRUGLI STO NA TEMU „ZAŠTITA PRAVA DJETETA U ALTERNATIVNOJ BRIZI“


U prostorijama Muzeja Semberije, danas je Institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske, kancelarija u Bijeljini organizovala Okrugli sto na temu „Zaštita prava djeteta u alternativnoj brizi“.



Današnjem okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Centra za socijalni rad Bijeljina, Centra za mentalno zdravlje, obrazovnog sistema, hranitelji, te predstavnici Policijske uprave



-Na današnjem okruglom stolu prezentovan je izvještaj „Zaštita prava djeteta u alternativnom smještaju“, a stručni radnici ove regije imali su priliku da se upoznaju sa rezultatima istraživanja i da zajednički iznađemo najbolja rješenja za situacije koje mogu da budu problematične. Nadamo se da ćemo sa razmjenom današnjih rezultata istraživanja i razmjenom iskustva ljudi koji dolaze iz prakse moći definisati neke dalje pravce djelovanja u najboljem interesu djece koja su u riziku“, rekla je Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS.

 Gordana Rajić, Ombudsman za djecu  RS kazala je da je Ombudsman za djecu radio poseban izvještaj vezan za alternativno zbrinjavanje djece, te da su i prije par godina radili zbrinjavanje djece u hraniteljstvu.



-Ovo je nastavak te priče, s obzirom da je veći fokus stavljen na institucionalno zbrinjavanje djece. Ono što je problem  i do čega smo došli u ovom izvještaju jeste činjenica da je jako mali broj hraniteljskih porodica, a mogu reći  da ih je čak i manje nego ranije kada smo radili poseban izvještaj vezan za hraniteljstvo. Problem je da i dalje nema jednakog pristupa kada su postupanja Centara za socijalni rad, a znamo da je izdvajanje djeteta iz porodice jedna krajnja mjera. Prije donošenja jedne takve odluke, moraju biti iscrpljene sve druge zakonske mogućnosti i da ta odluka mora biti u najboljem interesu djeteta.  U većini rješenja nema obrazloženja zašto je baš to u najboljem interesu djeteta, a poražavajuće je da mjera koja treba da bude privremenog karaktera, najčešće dovodi do toga u praksi da djeca koja su jednom zbrinuta, posebno kada je pitanju dom tamo ostaju duži vremenski period. Djeca su nam skrenula pažnju, jer su i oni bili dio ovog izvještaja, jeste da nemaju komunikaciju sa svojim starateljem, posebno ako je to osoba iz centra. Ovdje nam je cilj da prije svega sa stručnom javnosti raspravljamo o ovim problemima koje se tiču prava i položaja djece u alternativnom zbrinjavanju. U budućnosti planiramo da ovaj izvještaj predstavimo u Narodnoj skupštini Vlade RS jer smatramo da i šira javnost treba da zna kakav je položaj djece bez roditeljskog staranja“, istakla je Rajićeva.

Mila Stojanović, Centar za socijalni rad Bijeljina rekla je da Centar za socijalni rad konstantno radi na popularisanju hraniteljstva kao najadekvatnijeg oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.



-Pored toga imamo jedan zadatak koji smo dali sami sebi, a to je da sačuvamo i da njegujemo naše već postojeće hranitelje i da čuvamo dobar odnos sa njima. U posljednje vrijeme ne samo u Bijeljini, nego u opšte u RS, državi, ali i na globalnom nivou manje je hranitelja, a sve je prouzrokovao situacijom koja je iza nas. Trenutno imamo novu hraniteljku koja se prijavila i sa njom imamo jako lijepu saradnju. Svaki hranitelj je važan i značaj i mi smo to vidjeli kao jedan pozitivan korak naprijed.  Zaključno sa septembrom, kada smo radili izvještaj imali smo u 20 hraniteljskih porodica, 18 lica, odraslih i djece, a od tog broja četvoro je odraslih, pošto institut hraniteljstva prepoznaje hraniteljstvo i za odrasle i za djecu“, kazala je Stojanovićeva.

Svetlana Despotović, hraniteljka sa područja grada Bijeljina rekla je da je hraniteljka već šest godina djevojčici sa posebnim potrebama, koja boravi u njenom porodičnom domu kada su raspusti i praznici, a inače je smještena u domu u Kragujevcu.



-Uz pomoć Mile iz Centra za socijalni rad koja je od prvog dana bila uz mene odabrala sam hraniteljstvo, jer sam ja kao jako mlada ostala udovica. Imam svoje dvoje djece i moja djeca su je jako dobro prihvatila djevojčicu koja dolazi kod nas. Ne odvajam je od svoje djece, prvo završavam obaveze oko nje, pa onda oko svoje djece. Da imam svoj dom, ja bih je uzela kod sebe, da bude kod mene stalno i da je ne vraćam tamo odakle dolazi“, rekla je Despotovićeva.

(Semberija info)