MUZEJ SEMBERIJE - PREDSTAVLjENA KNjIGA O 50 GODINA MUZEJA SEMBERIJE :: Semberija INFO ::

 

MUZEJ SEMBERIJE - PREDSTAVLjENA KNjIGA O 50 GODINA MUZEJA SEMBERIJE


Knjiga o zlatnom jubileju Muzeja i putokaz za buduća istraživanja

Jubileji motivišu i mobilišu stvaralačku energiju koja pomaže da se očuva sve ono što je do određenog trenutka stvoreno. Ta energija je intenzivnija kada su u pitanju kultura i umjetnost, izjavio je Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije na promociji knjige “50 godina Muzeja Semberije - odabrani radovi”.
 

 “Sadržaj ove knjige  se može podijeliti na dva značajna perioda, prvih dvadeset godina od osnivanja i konstituisanja i posljednjih trideset godina rada i afirmacije Muzeja Semberije. U knjizi su sadržani svi elementi protoka istorijskog vremena i dešavanja u prvih pedeset godina Muzeja Semberije. Hronološki su prikazane manifestacije, izložbe, posjete značajnih ličnosti, bitni događaji i radovi naših kustosa, organizovani u jedno tematsko jedinstvo, homogeno i umjetnički dovršeno, što obezbjeđuje trajanje u kulturi sjećanja ovog naroda”, izjavio je Koprivica.
 

Govoreći o ovom izdavačkom poduhvatu Muzeja Semberije, Tanja Lazić, istoričar u Muzeju Semberija, kaže da je ova knjiga trebalo da se pojavi prije dvije godine, ali su okolnosti bile takve, zbog pandemije virusa korona, te je knjiga odštampana u ovoj godini.
 

 “Ovaj datum, 28. oktobar, faktički je i rođendan Muzeja Semberije, datum osnivanja ove ustanove i preteče Muzejske zbirke Semberija. Knjiga predstavlja osvrt na sve ono što smo radili u okviru afirmisanja kulturne istorije grada, u okviru osvajanja nekih civilizacijskih tekovina i uopšte razvoja građanske kulture kod nas. U ovu knjigu ušli su tekstovi koji se bave nacionalnim udruženjima, stanovništvom Bijeljine, određenim granama zanatstva. Tekstovi su pratili različite izložbe koje smo pripremali u Muzeju Semberije. Ova knjiga može biti putokaz za buduća istraživanja, ali može biti i dopuna nekim djelima koja ne potiču direktno iz ustanova kulture i zaštite kulturnog nasljeđa, a koja se odnose na kulturnu istoriju Bijeljine”, izjavila je Tanja Lazić.

(Semberija Info)