Predstavljene poslovne ideje Impakt inkubatora poslovnih ideja :: Semberija INFO ::

 

Predstavljene poslovne ideje Impakt inkubatora poslovnih ideja


Danas su u prostorijama Inovacionog centra za održivi razvoj Bijeljina - InCOR,  Investicijska fondacija „Impakt“ i Grad Bijeljina organizovali javno predstavljanje poslovnih ideja.

Kao rezultat saradnje i preduzetničke obuke koja je trajala šest modula u InCOR – u Bijeljina, sedam polaznika je predstavilo svoje poslovne ideje, a  najbolje rangirani dobijaju dodatnu stručnu, mentorsku i finansijsku podršku  u iznosu od 5.000 konvertibilnih maraka.


-Odsjek za lokalni ekonomski razvoj u saradnji sa Investicijskom fondacijom „Impakt“ realizuje projekte koje se odnose na promociju preduzetništva i uvećavanje poslovnih ideja. Naši učesnici su prošli kroz šest modula, a mi smo tu da im pomognemo, da im pružimo medijsku, mentorsku , finansijsku i svaku drugu podršku koja im bude bila potrebna u ovom momentu. U toku ove godine imamo ekspanziju ravoja samostalnih preduzetnika, jer je izmjenama zakona omogućeno da oni brže i lakše otvaraju svoje firme. Imali smo priliku da kroz ovih šest modula, prolaze učesnici koji su dobili sredstva i na našu veliku radost, njihovi biznisi se i dalje nastavljaju i veoma su uspješni“, istakla je Vanja Stupar iz Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Grada Bijeljina.


-Građani Bijeljine su već navikli na Impakt inkubator poslovnih ideja i pretpostavljam da će danas biti preko 30 biznisa koji su podržani. Važno je spomenuti da su svi biznisi koji su u prethodne tri godine podržani i dalje aktivni i uspješno posluju. Današnja prezentacija je finalni dio prvog djela programa, a nakon toga oni nastavljaju sa mentorskom podrškom, što je i najvažnije, ali i sa promotivnom i stručnom podrškom. Obuka traje dva mjeseca uključujući finalizaciju poslovnih planova, poslovnih modela i finansijskih projekcija. Ovaj proces se generalno ne završava nikada, jer oni imaju cjeloživotnu podršku od Fondacije „Impakt“ i svih drugih aktera koji mogu pomoći kada u pitanju razvoj preduzetništva i njihovih biznisa“, rekao je Senaid Đozo, izvršni direktor Fondacije „Impakt“.


Azur Timić, jedan od polaznika koji je danas predstavio poslovnu ideju rekao je da je riješio da postane preduzetnik iz razloga jer je odlučio, kako on kaže „uzme svoj život u svoje ruke“.


-U Fondaciju „Impakt“ sam došao da naučim ono što se u školi ne uči, ali i da dobijem od njih sredstva da bih mogao da započnem svoj biznis. Odlučio sam se da se oprobam u reciklaži plastike, jer smo svi svjesni da je u gradu puno smeća i divljih deponija. Mojom idejom rješavamo taj problem, a usput i zaradim nešto novca, za sebe, svoje uposlene i porodicu. Vrijednost ove investicije je oko 22. 000 konvertibilnih maraka, da bi se obezbijedile mašine, kamion i kancelarijski materijal“, rekao je Timić.

Sanja Jović, jedna od polaznika koja je danas predstavila poslovnu ideju kazala je da se poslovna ideja nje i njene koleginice odnosi na proizvodnju dekorativnih predmeta od gipsa, epoksi smole, mirišljavih sapuna i svijeća.


-U ovoj oblasti nemam iskustva, jer ovo spada u grupu zanatskih djelatnosti, koja je na ovim prostorima trenutno zanemarena, tako da nam je i to bila jedna od motivacija da probudimo svest kod ljudi da se bave zanatskom delatnosti. Zanatska delatnost treba da se nasleđuje i da se ostavi našoj deci kao nasleđe. Moja koleginica i ja smo trenutno nezaposlene, tako da je ovo odlična ideja da uz pomoć Fondacije „Impakt“ i Gradske uprave Grada Bijeljina uspemo da registrujemo našu delatnost. Po našim proračunima i poslovnom planu, da bi pokrenule biznis potrebno je oko 20.000 konvertibinih maraka“, rekla je Jovićeva.

Ivesticijska fondacija „Impakt“ i Grad Bijeljina od 2018. godine uspješno realizuju Inkubator poslovnih ideja  i do sada su podržana 24 poslovna poduhvata.

Semberija info