KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU U OSNOVNOM SUDU U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU U OSNOVNOM SUDU U BIJELjINI


 Predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić organizovao je danas konferenciju za štampu povodom Evropskog dana pravde - 25. oktobra, na kojoj je predstavio rezultate rada ovog suda u proteklih devet mjeseci i najavio Sedmicu sudskog poravnanja koja će biti održana od sedmog do 18. novembra.

“Evropski dani pravde obilježavaju se od 2003. godine na inicijativu ministara pravde Evropske unije, odlukom Savjeta Evrope i uspješno se organizuju do danas. Cilj je da se obezbijedi jednostavan pristup sudu, kako bi i građani imali mogućnost da se upoznaju o svojim pravima i načinima kako da najjednostavnije ostvare svoja prava. Od naredne godine ćemo organizovati i za građane jedan ovakav susret, kao što smo danas organizovali susret sa medijima”, izjavio je Hanušić, naglasivši da bijeljinski Osnovni sud već nekoliko godina unazad radi na jačanju tranasparentnosti u svom radu, te je uključen i u projekat  Visokog sudskog tužilaškog savjeta “Jačanje kapaciteta i tranasparentnosti u radu pravosuđa i jačanja aktivne uloge suda u odnosima sa medijima.

“Osnovali smo  vlastitu press službu, od marta godine imamo otvorenu fejsbuk stranicu Suda sa nizom korisnih informacija, a objavljujemo i prvostepene presude, s naznakom da nisu pravosnažne. Što se tiče rada Osnovnog suda Bijeljina u ovoj godini, javnost treba da zna das mo početkom ove godine imali oko 109.015 predmeta, zajedno sa komunalnim predmetima, koji predstavljaju najveći broj, oko 103.000 predmeta. U sadašnjem trenutku imamo neriješenih oko 106.917 predmeta, tako da smo prvobitnu brojku smanjili za 2.098 predmeta. U prvih devet mjeseci riješili smo 15. 945 predmeta, odnosno ukupno sa komunalnim predmetima oko 18.000 predmeta. Naš cilj je bio da smanjimo broj komunalnih predmeta za oko tri odsto, a možemo se pohvaliti da u ovom trenutku imamo smanjenje od 3,54 odsto manje takvih predmeta. Imali smo veliki priliv prekršajnih predmeta i naš plan je bio da ih smanjimo za tri odsto, a smanjen je njihov broj za 34 odsto. Možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima, iako se uvijek može bolje i više uraditi, jer je pravda dobra ukoliko se brzo do nje dođe”, istakoa je Aid Hanušić.

Govoreći o  vremenskim rokovima za okončanje predmeta, Hanušić je naglasio da ovaj sud ima impresivne podatke u statističkom trajanju predmeta.

“Jedan krivični predmet, od trenutka potvrđivanja optužnice,do okončanja spora, mi u prosjeku rješavamo za 89 dana. Prekršajni predmet se rješava u prosjeku za 78 dana, parnični za 156 dana, vanparnični predmet za 110 dana, izvršni predmete rješavamo u prosjeku za 177 dana. Ima predmeta koji traju i znatno duže, ali okolnosti su takve da se zbog procesnih radnji ne može brže riješiti”.


Hanušić je istakao da ovaj sud efikasno rješava i stare predmete, u prosjeku od 84 odsto za prvih devet mjeseci. U prošloj godini ovaj sud je imao najbolji rezultat u dijelu rješavanja starih predmeta, a vjerovatno će do kraja godine postići sličan rezultat. Što se tiče kvaliteta odluka, u prošloj godini taj procenat je iznosio oko 86 odsto, a takvom rezultatu teži se i u ovom godini.

Sudije Ljubiša Mićić i Nebojša Purić detaljno su obrazložili značaj održavanja Sedmice sudskog poravnanja, istakavši da se ova aktivnost provodi dva puta godišnje, u novembru i maju.
Strateško opredjeljenje Visokog sudskog tužilaškog savjeta BiH je na promociji što veće upotrebe sudskih poravnanja u sudskim sporovima, jer se na taj način efikasnije rješavaju sporovi, a smanjuju se i troškovi sudskih postupaka.