U Bijeljini održan okrugli sto o ključnim izazovima u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih :: Semberija INFO ::

 

U Bijeljini održan okrugli sto o ključnim izazovima u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih


Područna privredna komora Bijeljina, oranizovala je danas u saradnji sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom iz Banja Luke, okrugli sto pod nazivom “Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih”.

Uvažavajući činjenicu da je radna snaga jedan od ključnih faktora za opstanak i rast privrednih društava i da su prisutni brojni problemi u vezi sa zapošljavanjem i zadržavanjem zaposlenih, Područna privredna komora Bijeljina je organizovala Okrugli sto sa namjerom da predstavi rezultate pojedinih istraživanja i da predloži konkretne mjere za sprečavanje odlasaka i povećanje lojalnosti zaposlenih.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina rekao je da problem nedostataka radne snage na ovom području, postaje sve veći kako vrijeme odmiče.



-Razlog tome je krhka ekonomija u BiH i nizak nivo životnog standarda. Tu je i nestabilno političko okruženje i čitav niz faktora koji dovode do situacije da sve veći broj radnika napušta ove prostore. Ovo je jedan od pokušaja da privrednim društvima na neki način ukažemo na određene mogućnosti koja zakonska rješenja u RS pružaju, a i da podsjetimo da neprestanu borbu za potragom za radnicima, treba da je okrenemo na jedan drugi način – da se zapitamo šta je to što činimo da zadržimo postojeće radnike“,poručio je Savić.

Poslodavci su danas imali priliku da se upoznaju sa konceptom ulaganja u sigurniju i mirniju budućnost svojih zaposlenih, kroz uplate dobrovoljnog penzijskog doprinosa.

Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Banjaluka , rekao je da što se tiče štednje u Evropskom dobrovoljnom fondu, do 100 KM je neoporezivo i  istakao da EPF pomaže poslodavcima da brinu o svojim zaposlenima kroz uplatu privatnih dobrovoljnih penzija.

-Mi smo počeli sa radom prije pet godina i do sada imamo oko 38.000 članova kojima poslodavci redovno uplaćuju penzijske doprinose. Što se tiče iznosa, odnosno visine, različiti su od poslodavca do poslodavca i variraju shodno mogućnostima poslodavca s obzirom da je ovo dobrovoljno i za zaposlenog i za poslodavca. Jedna od prednosti je da svako lice zajedno sa, ali i bez poslodavca može da štedi određeni dio svoje bruto plate do 100 KM“, rekao je Zečević.



Evropski dobrovoljni penzijski fond pruža povoljno, fleksibilno, pristupačno i dobrovoljno ulaganje koje ne predstavlja veliko opterećenje za poslodavca, a radnicima može mnogo da znači.

Semberija info