KARDIOLOGIJA BIJELjINSKE BOLNICE POMJERA GRANICE :: Semberija INFO ::

 

KARDIOLOGIJA BIJELjINSKE BOLNICE POMJERA GRANICE


Kardiološki tim bijeljinske bolnice je napravio još jedan iskorak u elektrofiziologiji srca uvođenjem nove tehnike implantacije pejsmejkara, stimulacijom provodnog sistema, koja je juče izvedena u našoj zdravstvenoj ustanovi, uz podršku stručnjaka za aritmije iz Hrvatske.
 
Profesor Angelkov je naveo da se radi o kardiološkoj metodi koja se u svijetu primjenjuje tek pet godina, a da se u regionu radi samo u Hrvatskoj i Mađarskoj.


 
“Zahvaljujemo kolegama iz Kliničko bolničkog centra Rijeka koji su nam bili podrška za izvođenje prva dva slučaja, mada sam ja boravio ranije kod njih i imao sam priliku da se upoznam sa novom metodom implantacije pejsmjekera. Bijeljinska bolnica će biti jedina ustanova u Republici Srpskoj i Srbiji koja će obavljati ovu vrstu imaplantacija pejsmejkera, a sve zahvaljujući ogromnoj podršci i razumijevanju prof. dr Zlatka Maksimovića koji nam je omogućio da pratimo svjetske dostignuća u kardiologiji”, izjavio je Angelkov.
 
On je rekao da su juče u bijeljinskoj bolnici uspješno izvedene trajne fiziološke elektrostimulacije kod dva pacijenta koji se nakon intervencije osjećaju veoma dobro.

“Radi se o potpuno novoj tehnici implantacije pejsmejkera gdje se stimuliše lijeva grana Hisovog snopa i na taj način pacijent dobija mnogo više u hemodinamskom smislu. Na ovaj način mogu da se liječe ljudi koji imaju srčanu slabost, a treba im pejsmejker, a takvih je u populaciji oboljelih više od 30 odsto. Ovdje se ne radi o drugoj vrsti pejsmejkera, nego o drugačijem pozicioniranju elektrode u odnosu na klasične imlantacije pejsmejkera.Nakon ove intervencije pacijenti ima bolju funkcionalnu i radnu sposobnost ”, izjavio je prof. dr Lazar Angelkov, šef kardiološkog tima za aritmije u Bolnici “Sveti vračevi”.



U timu iz Hrvatske, koji je juče boravio u bijeljinskoj bolnici bio je jedan od najboljih invazivnih kardiologa i elektrofiziologa iz Hrvatske prof. dr Sandro Brusić, šef elektrofiziološkog laboratorija i poliklinike Kliničko bolničkog centara Rijeka.

“Nekada osobe ne podnose dobro klasične pejsmejkere. Kod pacijenata koji imaju prošireno srce može doći do dodatnog slabljena srca, a kada se stavi ovakva vrsta elektrostimulacije, onda oni ne samo da stimuliraju, nego i liječe srce, odnosno, sprečavaju da se ono dalje širi i slabi”, izjavio je on.

Profesor Brusić je rekao da je prijatno iznenađen uslovima koje je zatekao u bijeljinskoj bolnici.
 
“Nisam očekivao ovako lijepu bolnicu, ovako dobre uslove i tako prijatnu atmosferu među kolegama. Vaša bolnica je mnogo ljepša od naše(osmijeh). Imate stručan kadar i vidi se da se tu vrijedno radi, a ovo je samo jedno unaprijeđenje koje je uvijek potrebno”, izjavio je prof. Brusić.


 
Da bijeljinska bolnica ima sjajne stručnjake potrđeno je na nedavno održanom kardiološkom kongresu u Sarajevu, na kojem su učestvovali naši kardiolozi i direktor naše ustanove prof. dr Zlatko Maksimović.
 
“Prosle sedmice bio sam na Kongresu kardiologa u Sarajevu i tada sam se dodatno uvjerio kakve stručnjake naša Bolnica ima i koliko brzo napredujemo.Sve je to razlog da još više ulažemo u oblast kardiovaskularne medicine, da radimo i više i bolje. To je siguran recept za uspjeh.” rekao je prvi čovjek bijeljinske bolnice.